„Бројот на пријавени НЛО е зголемен, можеби не се вонземјани, но се закана“

Сподели со своите пријатели

САД собрале вкупно 510 извештаи за неидентификувани летечки објекти (НЛО) минатата година, од кои многу летале низ чувствителниот воен воздушен простор.

Loading...

Иако нема докази дека е вмешана вонземска технологија, летечките објекти сè уште претставуваат закана, рече владата во резимето на извештајот објавен вчера, кој не е класифициран како доверлив.

Минатата година Пентагон ја отвори Канцеларијата за решавање на сите аномалии на доменот, која исклучиво се занимава со снимање и анализа на сите извештаи за неидентификувани појави.

Многу извештаи за НЛО биле пријавени од воени пилоти. Соработката со разузнавачките агенции за понатамошна проценка на тие инциденти е во тек.

„Продолжуваат да се случуваат настани во ограничен или чувствителен воздушен простор што предизвикуваат загриженост за безбедноста на летовите или противничката шпионажа“, се вели во извештајот на Канцеларијата на директорот на националното разузнавање за 2022 година.

Остатокот од извештајот, кој е доверлив, кажува колку од овие објекти се пронајдени во близина на локации каде работат нуклеарни централи или каде што се складира нуклеарно оружје.

По анализата на 510 пријавени случаи, беше утврдено дека повеќето се „незабележливи карактеристики“ и може да се дефинираат како беспилотни летала или објекти слични на балон.

Канцеларијата за аномалии на Пентагон, исто така, треба да ги анализира сите неидентификувани објекти што се движат под вода, во воздух или во вселената, како и оние што се движат помеѓу тие домени, кои би можеле да претставуваат нова закана.

Loading...