Бројот на барања за азил во ЕУ се приближува до бројот од врвот на миграциската криза

Сподели со своите пријатели

Во земјите од Европската унија, Норвешка и Швајцарија, повеќе од 1,1 милион луѓе поднеле барање за азил во 2023 година, што е помалку од бројот од врвот на миграциската криза во Европа во 2015 и 2016 година, се вели во годишниот извештај на Агенцијата на ЕУ за азил (EUAA).

Loading...

Во извештајот објавен денеска се наведува дека лани имало 18 отсто повеќе барања за азил отколку во 2022. Барање поднеле 1.142.618 лица.

Во екот на мигрантската криза во 2015 година, тој број беше 1.315.466.

Стапката на одобрени барања за статус на бегалец или супсидијарна заштита изнесуваше околу 43 отсто и таа е речиси иста со години, додека шансите на граѓаните од различни земји да останат подолго време се исти.

Така, стапката за Бангладешците е околу 5 отсто со години, Пакистанците 11 отсто, додека жителите на Еритреја добиваат заштита во 83 отсто од случаите.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Кој е Бернард Арно? Најбогатиот човек во светот и крал на луксузна империја!

На крајот на 2023 година, сè уште имаше 883.000 барања, што е најмногу од екот на мигрантската криза во 2015 и 2016 година.

Сепак, се посочува дека сето тоа не ги одразува целосно предизвиците со кои се соочува ЕУ, бидејќи околу 4,4 милиони украински бегалци добиле некаков облик на привремена заштита во неа, кои не мора да бараат азил за да ја добијат право на престој.

Меѓу барателите на азил и натаму најбројни се сириските државјани со 181.000 барања, а нивниот број е зголемен за 38 отсто во однос на 2022 година.

Loading...

По нив следат Авганистанците кои поднеле 114.000 барања, но тоа е за 11 отсто помалку од 2022 година.

Процентуално, најмногу се зголемил бројот на баратели на азил од Турција, дури за 82 отсто на 101.000.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Кој е Бернард Арно? Најбогатиот човек во светот и крал на луксузна империја!

Во извештајот се цитираат и податоци од европската гранична и крајбрежна служба Фронтекс, дека во 2023 година е забележан најголем број илегални преминувања на надворешните граници на ЕУ од 2016 година.

Најпосакувана дестинација за потенцијалните баратели на азил минатата година беше Германија, каде речиси една третина од сите барања пристигнати во земјите на ЕУ, односно 334.000, беа поднесени со 29 отсто.

Повеќе барања се поднесени во Германија отколку во Франција (167.000) и Шпанија (162.000) заедно, кои се на второто и третото место соодветно.

Унгарија, иако земја со 9,5 милиони жители, убедливо е на задната страна и лани добила само 30 барања.

Малиот Кипар, со околу 921.000 жители, примил 12.000 барања за азил.

Речиси една петтина од барањата за азил во земјите на ЕУ поднеле државјани на земји кои легално пристигнале во ЕУ, како редовни патници, благодарение на тоа што ги уживаат привилегиите на безвизниот режим.

Loading...
ПРОЧИТАЈТЕ И:  Кој е Бернард Арно? Најбогатиот човек во светот и крал на луксузна империја!

На пример, по Брегзит, таква привилегија добија и граѓаните на Велика Британија, а меѓу барателите на азил кои имаа ваков тип на бенефиции, најмногу имаше Венецуелци, Колумбијци и нешто помалку Перуанци. Огромното мнозинство од нив побарале азил во Шпанија.

Кога станува збор за Украинците кои добиле привремено засолниште и заштита во ЕУ, во однос на бројот на жители, најмногу добила Чешка, а потоа Бугарија, Естонија, Литванија и Полска.

Според вкупниот број, пак, најмногу имало во Германија (1,2 милиони) и Полска (1 милион).

EUAA во извештајот забележува дека понекогаш е тешко да се утврдат прецизни податоци за потеклото на барателите на азил, бидејќи некои имаат државјанства кои се третираат различно во земјите-членки на ЕУ, како што е случајот со раселените лица од Палестина, кој не е признат од сите земјите од ЕУ.