Британија: Текот на војната ќе го решаваат премините на реките

Сподели со своите пријатели

Британското Министерство за одбрана објави нов дневен извештај од своето разузнавање за ситуацијата во Украина.

Loading...

Во извештајот се вели дека жестоките борби продолжиле во текот на викендот за источниот град Северодонецк, каде што биле уништени два важни моста.

„Во следните месеци, операциите за преминување на реките најверојатно ќе бидат меѓу најважните фактори кои одлучуваат за текот на војната“, се вели во извештајот.

Голем дел од руското бојно поле во Донбас моментално се наоѓа западно од реката Сиверски Донец.

„За да успее во оваа фаза од офанзивата во Донбас, Русија ќе мора или да ги заобиколи украинските бранители или да ги форсира премините преку реката“, се вели во извештајот.