Болест на технолошко доба: Што е синдром на смартфон палец?

Сподели со своите пријатели

Таканаречениот „синдром на смартфон палец“ или „палец за испраќање пораки“ е здравствен проблем на модерното време, а лекарите велат дека тоа е предизвикано од „скролање“ на содржината на мобилните телефони и таблети.

Loading...

Се јавува кога, поради повторување на истото движење, тетивите на палецот, се воспалуваат или „заглавуваат“ во една позиција, а професионалното име е тендинитис или воспаление на тетивата.

Лекарите од клиниката Мајо за „Сан“ велат дека секоја година се повеќе луѓе се жалат на болка во палецот и предупредуваат дека повторливите неприродни движења на палецот исто така можат да предизвикаат форма на артритис.

 

 

Симптоми на „синдромот на смартфон палец“ се:

– Болка или вкочанетост на дното на прстот

– „Кликнување“ при движење на тој палец

Loading...

– Тешкотија при движење на палецот наутро по спиење

– Трнење на сите прсти

 

 

Како да се избегне тоа?

Првото нешто што треба, се разбира, да го скратите времето што го поминувате на паметни уреди, но за сите оние кои не можат, фитнес компанијата OriGym откри четири едноставни вежби:

Притискање на „стрес топче

За оваа вежба ви треба тениско топче или стрес топка што ќе ви се вклопи во тупаница. Земете ја топката во вашата рака и и ослободете ја тупаницата и прстите десетина пати; повторете три до четири пати на ден.

 

Loading...

 

Истегнување на прстите

Ставете ги рацете на масата, дланките свртени надолу. Полека подигнете еден прст одеднаш и целата тупаница колку што можете повеќе без да чувствувате болка и непријатност. Повторете ја вежбата три до четири пати на ден.

Свиткајте ги прстите

Свиткајте го палецот кон внатрешноста на дланката и обидете се да го допрете врвот на секој прст, држејќи го во секоја положба десет секунди. Повторете три до четири пати на ден за зајакнување на мускулите на тетивата.

Обука за отпор

Ставете гумена лента околу сите пет прста. Нежно турнете ги прстите нанадвор, како да се обидувате да ја отворите тупаницата. Повторувајте пати на ден.