Бојлерот е како бомба: Ова не го прават многу луѓе кога ќе одат да се капат, а би требало

Сподели со своите пријатели

Околу три часот по полноќ силна експлозија како експлодирана бомба ја разбудило  Тијана Душеј Ристев од длабок сон.

Loading...

Од креветот во дневната соба, таа имала јасен поглед на вратата од бањата, под која почнало да излегува нешто што личи на чад.

– Ме фати паника, скокнав од креветот и излегов во ходникот на зградата – се сеќава новинар од Белград на немилиот настан од пред осум години.

 

 

Нејзиниот пример е само еден во низата непријатности што можат да предизвикаат дефект на бојлерот, додека некои штети, за жал, може да бидат фатални за човечкиот живот. За да се избегнат ваквите негативни настани, експертите и занаетчиите советуваат задолжително исклучување на бојлерот пред капење, како и редовно одржување, чистење и сервисирање.

Бидете сигурни да обрнете внимание на овие 3 работи пред да одите на капење:

Loading...

Термостатот никогаш да не е на третиот степен

Дури и да е нов, бојлерот може да предизвика катастрофа ако термостатот е поставен на “тројка”, со цел побрзо да се загрее водата. Секогаш треба да биде во средината за да биде безбеден за употреба.

Бидете сигурни дека сте го  исклучиле бојлерот пред капење

Многу жители на Србија не го исклучуваат бојлерот пред да влезат во кадата и веруваат дека ова е непотврдена теорија. Сепак, експертите и занаетчиите тврдат дека без разлика дали е користен или нов, бојлерот мора да се исклучи пред капење.

– Додека некој е во када, грејачот може да се пробие,  над водата, што е одличен проводник на електрична енергија, колото ќе се затвори и, нормално ќе заврши над телото на оној што е во кадата. Се работи за автоматски електричен шок, најчесто со фатален исход – вели Васко Ненадовиќ, мајстор од Белград. Иако се „учи на училиште“, неговото искуство покажува дека ретко кој се придржува до тоа.

 

 

Loading...

Безбедносно тројство

Секој котел има три заштитни системи – работен термостат на кој се прилагодува температурата, безбедносен термостат, скриен во внатрешноста на котелот, кој реагира во случај првиот да не успее и сигурносен вентил на десната цевка за ладна вода.

Несреќа се случува кога еден од овие системи не успее. Ако раката на термометарот остане заглавена во десниот, црвениот дел или преку чешмата наместо топла  вода и излегува пареа, тоа е знак дека термостатите се неисправни.

Дефектот се гледа и кога водата протекува или капе од сигурносниот вентил, што, како што вели Ненадовиќ, служи за „заштита на бојлерот од експлозија со регулирање на притисокот“. „Ова се три основни работи што секој може да ги види и процени дека нешто не е во ред и нема одлагање, веднаш се јавува на мајсторот или се исклучува бојлерот на прекинувачот“, нагласува тој.

 

 

Сепак, станарите обично ги повикуваат мајсторите само кога грејачот престанува да работи. Неговиот дефект, исто така, може да предизвика скала, како и „нисконапонски електрични мрежи”.

Loading...