Бизарни навики на стариот Рим: Облеката ја переле со урина, а жените можеле да бидат сопственост на мажите

Сподели со своите пријатели

Римската империја се смета за исклучително напредна за своето време, особено ако се земе предвид дека имале решенија за загревање на внатрешните простори и пристојни водоводи, што било врв на цивилизацијата во тоа време.

Loading...

Но, тие имале и некои многу чудни закони и обичаи кои биле дел од секојдневниот живот.

Некои од нив се изненадувачки бизарни, со оглед на нивото на развој што го достигнале, пишува Vintage News.

Еве десетина такви закони што се почитуваа во тоа време:

 1. На жените им било забрането да плачат на погреби

Човек кој имал повеќе луѓе на погреб се сметал за попопуларен. Згора на тоа, поради оваа претпоставка, старите Римјани знаеле да ангажираат професионалци кои се преправале дека се ожалостени и плачеле на погребот на член на семејството.

Така, актерите кои кукале и плачеле, биле ангажирани да ја истакнат тагата, па била донесена одлука да се донесе посебен закон со кој ќе се ограничи оваа практика.

Сепак, забрането било и жените да плачат на погреби со нив.

Зошто само жени? Се знаело дека мажот кој ќе биде фатен како плаче на јавно место ќе се посрамоти, па мажите најчесто не си го дозволувале тоа.

Loading...

 

 

 1. Урината се користела како „најдобар детергент“

Во одбрана на старите Римјани треба да се каже дека тие немале форуми за да разговараат за квалитетот на сапунот или прашокот за перење, туку луѓето ги переле алиштата со урина.

Амонијакот во урината правел белите тоги да светнат. Перењето алишта станувало уште полоша работа отколку што е, па луѓето носеле облека во специјални перални, каде што ќе ја переле специјални работници.

Треба да се каже дека мирисот на амонијак не ги спречило да ги мијат забите со урина.

 1. Во јавните бањи сите биле еднакви

Додека во секојдневниот живот робовите биле лишени од многу видови луксуз во кои господарите редовно уживале, бањата била еден исклучок.

Таму сите, од робови до императори, можеле да се релаксираат во топла вода или да се освежат нуркајќи во леден базен, подеднакво голи и без разлика.

Loading...
 1. На обичните жители не им било дозволено да носат виолетова боја

Облеката била показател за статусот, а боите се користеле за да се покаже нечие богатство. Виолетова боја се добивала од школки со скап метод, но кога се користела на ткаенината, боите биле светли и не бледнеле на сончева светлина.

Боење на ткаенината во виолетова чинело многу пари, па само богатите можеле да ја носат за почеток. До четвртиот век од нашата ера, тоа била боја што можеше да ја носи само царот.

 1. Казните биле застрашувачко инвентивни

Ако некој извршил особено срамно кривично дело, казната со која се соочувал можела да биде исто толку непријатна.

Бидејќи Римјаните ги обожавале татковските личности и семејството, човекот кој извршил убиство на родител или близок член на семејството можел да биде затворен во торба со разни животни и фрлен во вода за да се удави.

Таквото лице се сметало за толку одвратно што не смеело да се допре до светата римска почва.

Некои записи покажуваат дека виновникот бил зашиен во вреќа со живи змии, додека други наведуваат дека во чантата имало змија, мајмун, куче и петел. Но, сите записи се согласуваат дека ужасната казна била добра пречка за злосторството.

 1. Одењето во тоалет можело да биде опасна работа

Иако одењето на пливање можело да биде пријатно искуство, одењето во тоалет не.

Освен што јавните тоалети не биле ништо повеќе од долги клупи со многу дупки, постоел реален ризик стаорец да ползи по отворената цевка и да го касне човекот за долниот дел на грбот.

Loading...

Покрај тоа, подобрите канализациски системи имале инсталирани „блокатори на стаорци“.

Со оглед на тоа што Римјаните користеле сунѓери на стапчиња наместо тоалетна хартија (кои се исплакнувале со солена вода и оцет помеѓу користењето), слободно може да се каже дека искуството од одење во тоалет веројатно било трауматично.

 

 

 1. Нема погреб ако ве убие гром

Боговите отсекогаш биле присутни во секојдневниот римски живот. Бидејќи Јупитер носел громови, се верувало дека секој убиен од гром бил убиен од самиот татко на боговите.

Loading...

Така, погребувањето на телото би значело негирање на жртва на Јупитер. Ако некој одлучил да погреба некој што умрел на овој начин, тогаш наместо тоа, би му се жртвувале на Јупитер.

 1. Морало да имаат олтар во својата куќа

Додека сите се поклонувале и жртвувале на големите богови, како Јупитер, Нептун и Плутон, секое домаќинство имало свое семејство и богови и заштитници на домот.

Куќните божества ги вклучувале Веста (божица на огништето), Ларес и Пенат. Семејството имало свои статуи на олтарот и изведувало разни ритуали за да ги смири.

Доволно било да се фрли малку леб од секој оброк на оган. Непочитувањето на овие обичаи се сметало за несреќа.

 1. Би можеле да ги продавате вашите деца како робови – но само три пати

Ако некој Римјан имал повеќе деца, можел да склучи договор со некого да земе едно или повеќе од неговите деца како робови.

Loading...

За разлика од другите робови, децата се враќале по одредено време. Но, ако таткото трипати го продавал истото дете, се сметало за несоодветен родител и откако ќе му истечел рокот на ропство, тој би бил самостоен, без право на родителите да управуваат со неговиот живот.

 1. Жените морале да излегуваат од дома на три дена, да не станат сопственост

Еден маж во Рим можел да поседува се, па дури и неговата сопруга. Жената која не излегувала од домот на сопругот најмалку три дена по ред, еднаш годишно, автоматски би станала негова сопственост.

Правилото имплицирало дека мажот поседува сè што поседува доволно долго, така што жените земале редовни тридневни одмори за да се осигураат дека ќе останат „свои“ личности.

 1. Го поплавувале Колосеумот за публиката да можела да гледа поморската битка

Колосеумот бил најпопуларното место за забава во Римската империја. Луѓето често можеле да гледаат гладијаторски натпревари или трки со кочии, но повремено Колосеумот би бил поплавен, а потоа специјално изградените бродови би биле внесени во арената за да може да се одигра поморска битка за публиката.