Бизарни и застрашувачки историски лекови против главоболка, примитивните решенија скапо ги чинеле!

Сподели со своите пријатели

Од крајот на деветнаесеттиот век, аналгетските лекови биле достапни на масите за ублажување на општата болка, вклучително и онаа што предизвикува главоболки. Иако ова не е секогаш спас, звучи многу подобро од овие алтернативни третмани од историјата.

Loading...

1. Горење на главата

Се разбира, ако вашиот мозок се чувствува како да може да експлодира од черепот, треба да додадете уште оган. Ова го препорачал Аратеј од Кападокија, антички грчки лекар. Урнебесно, Аратеус забележува дека неговите предлози може да бидат само „опасни третмани“:

– Ја скратува косата (што само по себе е добро за главата) и површно се каутеризира во мускулите. Ако сакате да ја изгорите главата до коска, изведете на место каде што нема мускули. Затоа што ако ги изгорите мускулите, ќе предизвикате грчеви.

Некои лекари се сечат до коската на челото по должината на работ на косата. Тие ја мелат коската до одреден степен и оставаат месото да расте на местото. Другите ја перфорираат коската до менингите. Ова се опасни третмани. Треба да ги примените кога главоболката продолжува откако сè ќе заврши.

 

 

Loading...

 

2. Ставете го черепот на главата

Пофалби за Али ибн Иса ал-Кахал („офталмолог“), кој со својата работа успеал да ја подобри медицината неколку стотици години. Ибн Иса бил – уште во 10 век – првиот лекар кој открил симптоми кои би го мачеле синдромот Вогт-Којанаги-Харад, болест на окото, редовно биле присутни.

И иако на многу начини тој бил паметен човек пред своето време, недостатокот на безбедност во тоа време во медицината значело дека ибн Иса понекогаш беше малку широк. Од таа причина, тој можел да и каже на самоуверена личност дека најдобриот начин да се одделиш од таа болка е да закова череп на мртов човек на главата. Проблемот бил решен.

3. Топла, слатка бања

Мојсеј Мајмонидис бил лекар и астроном од 12 век, роден во Кордоба. И бидејќи главоболките се стари од памтивек, дури и тогаш луѓето доаѓале кај Маимонидис жалејќи се на главоболки. Неговиот лек бил неконвенционален, но не вклучувал мртви черепи или нешто полошо.

Сè што требало да се направи било да се потопи во бања со топла, засладена вода (медот бил најдобар), што делува на испарувањата што му носат главоболки на некое лице. Точно, ова не е страшен совет – по напорниот ден, што може да направи да се чувствувате нејасно во вашата глава, многу луѓе ќе влезат во бањата и ќе лежат во неа неколку часа.

 

Loading...

 

4. Додадете малку јагула во бањата

Струјата и мозокот, да се каже вистината, не се мешаат толку добро. Сепак, со векови, електричната енергија и мозокот се мешаат преку медицината. (Третманот со електрошок е само еден пример.) Во 1762 година, Холандското здружение на науки објавиле збир на трактати со сцена од Јужна Америка за залагање за придобивките од електричните јагули во ублажувањето на болката во мозокот.

Кога некој ќе се пожали на лоша главоболка, тој  ја ставал едната рака на главата, а другата во сад со јагули, и ова им помогнувало веднаш, без исклучок.

5. Трепананција

Вековен чин на трепирање: толку популарен што постигна повторно оживување како третман на главоболка 2.500 години откако првпат се појавил. Пештерските луѓе дупчеле дупки во черепите околу 8 век п.н.е. за да го ослободат притисокот врз мозокот (без да се грижат за штетата што им ја нанеле на нивните тела). Третманот никогаш не поминал добро, но излезе од мода.

До 1600-тите. Одеднаш, трепанацијата била насекаде! Трепкање се случуваше тука и таму, а во черепите биле издупчени големи дупки кои го носеле мозокот за да спречат болка. Само кога би имале можност да пијат некои таблети, би можеле да избегнат страшно страдање и изложеност на инфекција.

Loading...