Бил Гејтс: Идните генерации ќе живеат подобро

Сподели со своите пријатели

Бил Гејтс често предупредува на егзистенцијални глобални закани, како што се климатските промени и идните пандемии.

Loading...

А сепак, ко-основачот и милијардер на Мајкрософт е оптимист за иднината на човештвото на Земјата.

Дури и земајќи ги предвид сите предизвици со кои се соочуваат сегашните и идните генерации, Гејтс е уверен дека секој роден во следните неколку децении ќе живее подобро од луѓето во кое било време во историјата, пишува Bizlife.

Песимистите, додаде тој, премногу се фокусираат на моменталните негативни трендови и не ја гледаат пошироката слика.

Како пример, тој ја наведува глобалната стапка на смртност до пет години, која е намалена на половина во последните дваесет години.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  6 вознемирувачки и неразјаснети мистерии кои ќе ве збунат!

Исто така, просечниот животен век е речиси двојно зголемен во последните 300 години.

Благодарение на иновациите, во иднина ќе ја искорениме детската парализа и ќе лечиме рак и дебелина, смета Гејтс.

Технологиите за зелена енергија имаат и голем потенцијал, а технолошкиот напредок овозможи да се подигне нивото на образование и поефикасна работа на здравствените работници ширум светот, пишува CNBC.

Loading...

Иновациите, предупреди тој, не гарантираат позитивни резултати. Технолошката и научната еволуција може да даде опасни резултати, како што ни покажуваат примерите на нуклеарно оружје или биотероризам.