Бербок: Земјите од Западен Балкан се нераскинлив дел од Европа

Сподели со своите пријатели

Министерката за надворешни работи на Германија, Аналена Бербок изјави дека земјите од Западен Балкан се нераскинлив дел од Европа и дека Босна и Херцеговина е на клучен крстопат во процесот на пристапување во ЕУ, соопшти германската амбасада во Сараево.

Loading...

„Минатата година Европскиот совет одлучи да ги отвори пристапните преговори веднаш штом ќе се исполнат критериумите за тоа. На патот кон ЕУ, одговорните во Сараево мора чекор по чекор да пристапат кон неопходните реформи“, рече Бербок пред денешната посета на Црна Гора и Босна и Херцеговина.

Според неа, усвојувањето на законот за спречување на перење пари и финансирање тероризам е еден таков европски реформски чекор.

Во однос на локалните избори во октомври, Бербок истакна дека е клучно да се заврши реформата на Изборниот закон со пакетот за интегритет на изборниот процес и додаде дека слободните и фер избори се основата на едно демократско општество.

„Одлучно се спротивставуваме на сите оние кои со своите фантазии за отцепување на Босна и Херцеговина поставуваат пречки на патот кон ЕУ и ги доведуваат во прашање европските вредности“, додаде Бербокова.

Таа изјави дека силната поддршка за реакционерните држави во регионот на нивниот пат кон ЕУ е „геополитичка неопходност во светлината на рускиот брутален империјализам“.

Бербокова додаде дека „не можат да дозволат сиви зони да постојат никаде во Европа“, и дека „заедно мора да направат се за да ги затворат сите страни што Русија може да ги искористи за својата политика на дестабилизација, дезинформација и инфилтрација“.

„Ова значи поддршка на земјите од Западен Балкан во зајакнувањето на нивните демократски институции, подобрување на нивната отпорност и обезбедување економска перспектива за луѓето. Како ЕУ, имаме заедничка домашна задача да се ставиме на вистинскиот пат за иднината, а истовремено да поставиме повеќе столчиња на европската маса“, рече таа.е Бербокова.

Loading...

Според неа, само заедно ќе може да се постави цврста основа за мир, слобода и безбедност во Европа. Кога станува збор за Црна Гора, Бербок изјави дека Подгорица со години е сојузник во НАТО и дека во процесот на влез во ЕУ поставила амбициозна агенда која сега решително ја следи.

Таа напомена дека во Подгорица ќе се разговара за тоа како Црна Гора може да постигне уште подобар напредок во реформите на владеењето на правото и во борбата против корупцијата и организираниот криминал и како може да се поддржи во тоа, пренесе Срна.