Бајден претстави предлог буџет од 6,9 трилиони долари

Сподели со своите пријатели

Американскиот претседател Џо Бајден претстави буџетски предлог од 6,9 трилиони долари, со што ќе се зголеми финансирањето на голем број владини програми и солвентноста на Медикер, да се намалат цените на лековите на рецепт и дефицитот за 3 трилиони долари во следната деценија.

Loading...

Според Блумберг, дефицитот би се зголемил од 1,6 трилиони долари на 1,8 трилиони долари во 2024 година, додека бруто федералниот долг би пораснал на 51 трилиони долари за десет години.

Во годината кога лидерите на Републиканската партија навестија дека ќе продолжат со намалување на трошоците за најмалку 150 милијарди долари и ќе ги отфрлат даночните зголемувања, Бајден наместо тоа предлага да се додадат 77 милијарди долари на трошоците за одбрана и неодбранбени трошоци, додека даноците ќе се зголемат за 5,5 милијарди долари во следната деценија.

Сака да го осигура Медикер

Администрацијата на Бајден очекува инфлацијата да продолжи да се забавува до крајот на 2023 година на 4,3 отсто, од сегашната годишна стапка од 6,4 отсто, додека неговиот економски тим исто така проектира дека американската економија ќе порасне за 0,6 отсто во реални услови во 2023 година. според проценките на економистите од Волстрит и Федералните резерви.

Меѓу предложените мерки се минималниот данок од 25 отсто за најбогатите 0,01 отсто Американци, додека корпоративната даночна стапка би се зголемила од помалку од 10 отсто на 28 отсто, со што ќе се поништат масовните даночни намалувања усвоени во времето на претседателот Доналд Трамп во 2017 година.

Бајден, исто така, предлага да се зголемат даноците за оние кои заработуваат повеќе од 400.000 долари годишно за да се осигура дека Medicare, системот за здравствено осигурување финансиран од владата за луѓе над 65 години, останува солвент.

Републиканците против зголемувањето на даноците

Републиканците одбиваат да гласаат за какво било зголемување на даноците, тврдејќи дека Бајден турка надвор од контрола трошење и анти-бизнис политики.

„Масовните зголемувања на даноците, повеќе трошења… нема да ја видат светлината на денот“, изјави претставникот на републиканците во американскиот Сенат Мич Меконел.

Loading...

Кога станува збор за воените трошоци, предлогот на Белата куќа од 842 милијарди долари само за Пентагон се верува дека е најголемиот буџет за одбрана од Виетнамската војна, без трошоците за војните во Ирак и Авганистан, што претставува зголемување за 3,2 отсто од 816 милијарди долари што Конгресот ги присвои оваа година.

Алокациите за Пентагон вклучуваат 170 милијарди долари за набавки и 145 милијарди долари за истражување и развој, според Блумберг.