Багнореџо – италијанско село на духови до кое се стигнува само пеш

Сподели со своите пријатели

Во Италија, постои едно село кое е едно од најубавите во земјата: Цивита ди Багнореџо. Нема ниту десетина жители, но други се борат да го оживеат. И навистина има нова надеж за село во кое никој не живеел порано.

Loading...

Селото стои устоличено среде карпа како камена круна – и може да обезбеди совршена позадина за различни филмови од фантазија до историја. Можете исто така да замислите оперски фестивал пред почесните sидови.

Но, единственото нешто што одамна е поставено во Цивита ди Багнореџо е: умирање. Бидејќи местото, до кое може да се стигне пеш само преку мост долг 250 метри, е еден од цита це муојоно, „умирачките градови“ на Италија, од каде целиот живот одамна исчезнал; поради иселување, распаѓање, недостаток на перспектива. Но, има нова надеж за Цивита ди Багнореџо.

 

 

Во Цивита ди Бањорегио, смртта започнала уште во 1695 година, кога земјотрес го потресол местото и, сè започнало кога владиката ги зел своите предмети и се оддалечил. Тогаш се развил соседниот округ Багнореџо, кој бил многу подостапен и помалку опасен од свлечиштата. Од безбедно растојание можете да уживате во погледот на стариот град Цивита.

Во 1970-тите, уметниците откриле живописно село на ридот туфа и оживеале напуштени урнатини. Тука се населиле модни дизајнери, филмски режисери и благородници – но не останале долго. Одроните и големите трошоци го отежнале животот на карпите. Во 90-тите години на минатиот век, само седум до 15 лица живееле во Цивита ди Багнореџо.

Loading...

 

Иницијатива за спасување на Цивита ди Багнореџо

На местото веќе му се заканувала смрт – кога се случила иницијативата за нејзино спасување. Селото требало да се најде на списокот на УНЕСКО, според нивниот план. Бројни локални политичари и многу уметници – вклучувајќи ги Дарио Фоа и Бернардо Бертолучи – ја потпишале петицијата.

Сега има добра вест во врска со ова: Како што објави италијанскиот туристички портал tgtourism.tv, Извршниот совет на Италијанската национална комисија за УНЕСКО во март 2021 година одлучи дека „Културниот пејзаж на Цивита ди Багнореџо“ ќе биде следниот кандидат за вклучување на списокот на светско наследство. Според извештајот, одлуката ќе биде донесена во 2022 година.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *