АЗИЈА НАЈПОГОДЕНА: Повеќе од 20 години доаѓа до драматично зголемување на екстремните временски услови

Сподели со своите пријатели

Во последните 20 години доаѓа до драматично зголемување на екстремните временски прилики, што земаат огромен човечки и економски данок низ целиот свет и се на пат кон натамошно ширење, а во оваа ситуација Азија е најтешко погодениот континент, соопштија денеска Обединетите нации.

Loading...

Најголем број на катастрофални настани од 2000 до 2019 година се регистрирани во Кина – 577 и САД – 467, следени од Индија – 321, Филипини – 304 и Индонезија – 278, се наведува во извештајот на ОН, објавен на еден ден пред Меѓународниот ден за намалување на ризикот од катастрофа.

Британските медиуми пренесуваат дека Азија е континентот со осум од 10-те најпогодени земји во светот.

Во последните две децении ширум светот имаше околу 7.348 големи катастрофи, во кои беа одземени 1,23 милиона животи, погодени беа 4,2 милијарди луѓе и предизвикана беше штета од 2,97 милијарди долари, наведува ОН во извештајот.

Сашко Димевски


Leave a Reply