Audi R8 заминува во историјата

Сподели со своите пријатели

Според последните вести од автомобилската индустрија, Ауди актуелниот модел R8 ќе го произвеува до 2020 година, по што нема да претставува директна замена.

Volkswagen на влезот во новата декада ќе се фокусира на Ламбурџини Хуракан, кој пристигнува токму во 2020 година, а кој ќе може да се продаде по значитечно повисока цена од R8.

Исто така, Ауди се откажа и од наследникот R8 E-Tron и најважниот хиперавтомобил Скорпион со повеќе од 1.000 коњски сили, кој би испорачал V8 составен од четири 1,2 литарски погонски единиц мотоцикли на Дукати.

Оваа одлука пристинува по серијата тешкотии во VW групацијата – Дизелгејт аферата, повлекуваќето на Ауди од Ле Ман, префрлање на Ауди Куатро во Ауди Спорт, изненадното преминување на Стефан Винкелман од Ауди во Бугати итн.

ВО меѓувреме, се очекува нова линија S генерација модели 6, 7 и 8. RS4 и RS5 ќе имаат 2,9 литаски твин-турбо В6 со 450 коњски сили. Иако новата генерација мотори, неговиот максимален потенцијал ќе биде 470 коњски сили.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.