Археолозите во Сахара пронајдоа ковчези со мумии (ВИДЕО)

Сподели со своите пријатели

Д-р Мустафа Ал-Вазири, генерален секретар на египетскиот врховен совет за антиквитети, ги откри деталите за археолошкото откритие во Сахара.

Loading...

„Археолошкото откритие во Сахара содржи 27 обоени ковчези, кои содржат мумии од подоцнежниот период на 26-то семејство“, рече Ал-Вазири во едно интервју.

– Ова е првпат да се открие мумија во форма на мумифициран скараб, заедно со други форми на змии, крокодили и мангуси.

Д-р Захи Хавас, поранешниот египетски министер за антиквитети, во претходното интервју изјави дека ова археолошко откритие ќе го разниша светот благодарение на огромното археолошко богатство што се наоѓа во областа на скалестата пирамида.

Захи Хавас објасни дека просторијата е на 13 метри под земјата.

Археологот посочи дека телото на мумиите укажува на богатството на нивните семејства, нагласувајќи дека Египет содржи мноштво археолошки богатства и само 30 проценти од нив досега се откриени.

 

Loading...

Leave a Reply