Apple сака iOS 18 да биде „најамбициозното“ ажурирање во изминатите години

Сподели со своите пријатели

Според извештајот објавен од Блумберг, Apple привремено го запре развојот на нови функции за iOS 18 за да се фокусира на поправки на грешки.

Loading...

И покрај оваа еднонеделна пауза, компанијата се уште има големи амбиции за следното софтверско ажурирање на iPhone.

Во последното издание на неговиот билтен Power On, Марк Гурман од Bloomberg известува дека Apple внатрешно го нарече iOS 18 „многу амбициозен“.

Целта е iOS 18 да доаѓа со „главни нови функции и дизајн“ заедно со значителни подобрувања во перформансите и безбедноста.

Специфичните детали за новите функции се нејасни, но Гурман укажува дека iOS 18 ќе пристигне „по неколку години поскромни ажурирања“ за корисниците на iPhone и iPad.

Наједноставниот аргумент што може да се изнесе е дека последното големо ажурирање на iPhone беше iOS 14 во 2020 година, што додаде поддршка за графичките контроли на почетниот екран.

„Епл исто така се соочува со застрашувачка задача со својот софтвер за 2024 година. По неколку години поскромни ажурирања на iOS, следната верзија на софтверот за iPhone и iPad би можела да биде релативно револуционерна“, објаснува Гурман.

„Инсајдерите на Apple ги опишуваат нивните претстојни оперативни системи како „амбициозни и ангажирани“, со големи нови функции и дизајни, покрај подобрувањата во безбедноста и перформансите.

Loading...

Претходно, Bloomberg објави дека Apple развива широк спектар на нови функции за вештачка интелигенција за iOS 18.

Како ќе влијае еднонеделната пауза во развојот на функциите на iOS 18 на следното издание?

Гурман вели дека ова „малку е веројатно дека значително ќе го одложи конечното објавување на софтверот“.

Најлошото што може да се случи, вели тој, е тоа што значи дека Apple ќе има „малку помалку време на крајот од развојниот циклус да ги отстрани последните грешки“.

Се разбира, сето ова доаѓа со предупредувањето дека ни остануваат уште седум месеци од претставувањето на iOS 18 на WWDC 2024.

Многу работи може да се променат во меѓувреме, а уште повеќе може да се сменат од сега до следната есен, кога iOS би требало да 18 да биде објавен за пошироката јавност.