Ангела Меркел добитник на овогодинешната награда на УНХЦР

Сподели со своите пријатели

Високиот комесаријат на ОН за бегалци (УНХЦР) објави дека ја доделува својата највисока годишна награда на поранешната германска канцеларка Ангела Меркел за нејзините напори да и дозволи на Германија да прими повеќе од милион бегалци, главно од Сирија, и покрај критиките.

Loading...

Портпаролот на УНХЦР рече дека Меркел е добитничка на Нансен награда.

„Под водство на тогашната канцеларка Меркел, Германија прими повеќе од 1,2 милиони бегалци и баратели на азил во 2015 и 2016 година, што како што се сеќавате беше во екот на конфликтот во Сирија, а имаше смртоносно насилство во други делови на светот. Меркел помогна да се истакне општата ситуација на бегалците“, изјави портпаролот на новинарите во Женева, седиштето на УНХЦР.

Одлуката на Ангела Меркел да дозволи влез на толку голем број мигранти доведе до зајакнување на екстремно десничарската партија Алтернатива за Германија (AfD) и предизвика протести кај гласното малцинство.

Исто така, беше критикувана од некои влади дека е премногу пријателски настроена кон бегалците и барателите на азил кои беа затворени од некои земји од ЕУ.

Наградата има и готовинска компонента од 150.000 долари. Се очекува Меркел да отпатува за Женева во понеделник за да ја прими наградата, рече портпаролот.

Наградата за бегалци Нансен им оддава признание на поединци, групи или организации кои „одат над и подалеку“ за да ги заштитат бегалците, раселените лица и лицата без државјанство.

Досега, 60 поединци или организации ја добиле наградата откако е основана во 1954 година во чест на Фритјоф Нансен, норвешки научник, истражувач и дипломат, кој беше првиот комесар за бегалци во Лигата на народите, претходник на Обединетите нации.

Loading...

Минатогодишниот победник беше Здружението Џил Албена за хуманитарен развој во Јемен, за поддршката на раселените Јеменци.