Android 12 пристигнува во октомври? (ВИДЕО)

Сподели со своите пријатели

Низ светот со нетрпение се очекува нова верзија на оперативниот систем Андроид на Гугл.

Loading...

По откривањето на првата бета верзија кон средината на мај 2021 година, програмерите можеа да започнат со прилагодување на апликациите за претстојниот оперативен систем.

Но, проблемот е што тие навистина не знаат кога тој оперативен систем може да ја види светлината на денот и кога производителите на паметни уреди би можеле да започнат со ажурирање на нивните уреди.

Имено, претходните верзии на Андроид (10 и 11) беа објавени во септември – соодветно 2019 и 2020 година, но Google засега молчи за тоа кога Андроид 12 може да го види официјалното светло на денот.

Програмерите кои очекуваа Google да ја продолжи традицијата со објавување на нова верзија на оперативниот систем во септември, беа изненадени кога наместо конечната верзија, беа поздравени со нова, петта бета верзија.

Но, се чини дека официјалната верзија на Андроид 12 сѐ уште е на повидок. Според внатрешните документи добиени од порталот XDA Developer, наводно, Google е насочена кон објавата на почетокот на октомври. Поточно, 4 октомври.

Сепак, постои „финта“. Датумот споменат во овие документи се однесува на Android Open Source Project (AOSP), или Андроид со отворен код. Но, досега, изворниот код на развивачот и Пиксел обично беа лансирани во исто време, па можеме да се надеваме дека ќе биде исто и оваа година.

Иако нема официјално објаснување за одложувањето, познато е дека Андроид 12 треба да биде посложен и поголем оперативен систем од претходните.

Loading...

Меѓу другите, треба да донесе и нов кориснички интерфејс за корисниците на Pixel, но и GKI или Generic Kernel Image, кои треба да обединат различни кернели на Android Linux на различни уреди.

Се споменува и нов систем за заштита на приватноста на корисникот, оптимизација на перформансите и многу промени што просечните корисници нема да ги видат, но ќе се чувствуваат во употреба.