Амстердам не сака враќање на туристите

Сподели со своите пријатели

Иако одреден број Европејци можат и веќе циркулираат во Европа, градоначалникот на Амстердам нестрпливо им препорачува на посетителите да се држат настрана од овој град.

Loading...

Стравот дека народот може да предизвика нов бран на инфекции ги става локалните власти во невообичаена позиција да се обидат активно да ги спречат луѓето да ги посетуваат.

„Ако сакате да дојдете, размислете двапати“, рече Фемке Халсема, градоначалник на Амстердам, според порталот „Travel Magazine“, апелирајќи до туристите да избегнуваат гужва, особено центарот за време на викендот.

Амстердам веќе подолго време се бори со метежот, а пред глобалната пандемија, славниот округ со црвени фенери, продавници за марихуана и живописни канали привлекуваше над милион посетители месечно.

Локалното население одамна започна серија иницијативи со кои ќе се ограничи бројот на посетители во градот. Репутацијата на голема сити-брејк дестинација трошеше ресурси и ги принудуваше локалното население да излезе од центарот. Пандемијата само додаде здравствен елемент на амортизацијата на туризмот во Амстердам.

 

 

Loading...

„Короната и масовниот туризам едноставно не одат заедно, секако не на места што имаат толку мал и тежок историски центар на градот како Амстердам“, рече холандскиот политичар.

Во Амстердам дефинитивно постои ризик од инфекција, бидејќи голем број туристи не можеле да се придржуваат кон правилата на социјална оддалеченост.

Неодамнешниот прилив на посетители ја принуди владата во Амстердам минатата сабота да затвори неколку тесни улици. Градот постави неколку предупредувања на популарниот плоштад Дам, за да ги предупредува луѓето за опасност од ширење на болеста, советувајќи ги да држат растојание од најмалку 1,5 метри.

Во обид да се ограничи ризичното однесување, користени се еднонасочни ленти за одење. На продавниците во густиот центар им е забрането продажба на алкохол во четврток до недела. Ова треба да биде во сила барем 1 септември.

Иако новите случаи на инфекција остануваат ниски во однос на глобалната пандемија, случаите двојно се зголемија минатата недела:

„Општо, ширум Европа, забележувам дека луѓето се помалку и помалку загрижени за социјалната дистанца, што е многу загрижувачко“, рече градоначалникот.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *