Американската полиција минатата година убила рекорден број цивили

Сподели со своите пријатели

Американската полиција минатата година убила најголем број цивили во модерната историја на земјата, според непрофитна организација која следи и објавува податоци за смртоносното полициско насилство од 2013 година.

Loading...

Податоците од организацијата „Мапирање на полициско насилство“ за 2022 година покажаа дека полицајците буиле дури 1.176, што е највисока бројка што организацијата некогаш ја забележала.

Самуел Синјангве, креаторот на проектот, рече дека бројката ги вклучува сите убиени од полицијата, без разлика дали се работи за огнено оружје или други средства.

Полицијата не убивала само 12 дена во годината

Според организацијата, во 2022 година полицијата убивала 3,2 лица дневно, а во целата година имало само 12 дена во кои не била пријавена фатална полициска средба.

Повеќе од една третина од жртвите биле убиени за време на рутински запирања во сообраќајот, проверки на менталното здравје и благосостојба или други ненасилни прекршоци.

Сите три причини за полициско работење се насочени кон реформи во неколку држави, имајќи предвид дека се покажаа како смртоносни за цивилите, особено за оние кои не се бели.

Податоците на организацијата покажуваат дека црнците сочинувале непропорционален дел од полициските жртви минатата година, со 24 отсто од загинатите, и покрај тоа што сочинуваат нешто повеќе од 13 отсто од населението.

Еден од тројца убиени од полицајците бегале од полицијата во моментот на нивната смрт, при што Црнците, Хиспанците, Индијанците и жителите на Пацифичките острови имаат 5 до 8 отсто поголеми шанси да бидат убиени додека бегаат или возат отколку белците.

Loading...

Само 0,3 отсто од полицајците се осудени

Најалармантен податок е бројот на полицајци кои биле одговорни за убиства.

Иако некои од најпознатите случаи на полициска бруталност резултираа со пресуди во последниве години, вклучувајќи го и оној против Дерек Шовин во 2021 година, сè уште нема правни последици за повеќето полицајци.

Според податоците, 98,1 отсто од полициските службеници одговорни за смртта на граѓани во периодот од 2013 до 2022 година не се соочиле со обвиненија.

Помалку од 0,3 отсто од полицајците се осудени.

Петте полициски одделенија во земјата со најмногу фатални инциденти се лоцирани во некои од најгусто населените градови.

Полициската управа во Лос Анџелес беше на врвот на листата со 15 убиства минатата година, а по неа е полициската управа во Хјустон со 14 и полициската управа на Њујорк со 13.

Припадниците на полицискиот оддел во Албакерки и полициската управа на Феникс убиле 11, односно 10 лица.

Loading...

Иако 2022 година беше рекордна, податоците покажуваат дека полициското насилство е во пораст на национално ниво од 2019 година.

Минатата година полицијата уби 1.140 луѓе, што е само пет смртни случаи помалку од претходниот рекорд поставен во 2018 година.