Американец ја тужи лотаријата затоа што објавиле дека освоил 340 милиони долари – по грешка

Сподели со своите пријатели

Еден човек од Вашингтон кој мислел дека освоил џекпот од 340 милиони долари ја тужи лотаријата, за која вели дека по грешка ги објавиле неговите броеви.

Loading...

Џон Чикс рече дека бил „зачуден“ кога видел дека победничките броеви на Powerball се совпаѓаат со оние што ги имал на ливчето за јануари 2023 година.

Но, кога Чикс го однел билетот до Канцеларијата за лотарија и игри (OLG), неговото барање било одбиено.

„Еден од агентите за штети ми рече дека мојот билет е неважечки и дека можам само да го фрлам во канта“, изјави тој за Би-Би-Си.

Меѓутоа, Чикс го задржал билетот и ангажирал адвокат.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Златен ретривер кој ужива во природата го воодушеви интернетот (ВИДЕО)

Сега ја тужи лотаријата и бара отштета од 340 милиони долари, токму она што верувал дека го добил на лотаријата.

„Случајна грешка“

Според судските поднесоци, Powerball и организаторот на лотаријата, Таоти Ентерпрајс со седиште во Вашингтон, тврдат дека конфузијата била предизвикана од техничка грешка.

Во судска пријава, вработен во лотаријата рече дека на 6 јануари 2023 година – денот кога Чикс го купил билетот – биле извршени некои тестови на веб-страницата.

Loading...

Тој тврди дека тој ден, на веб-страницата „случајно“ бил објавен сет од тест броеви на Powerball, кои се совпаѓале со броевите на Чикс.

Тие бројки останаа на веб-страницата три дена – до 9 јануари.

Бројките внесени на веб-страницата не се совпаѓаат со броевите извлечени во тој круг на лотаријата, според вработен во Таоти.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Бебе за прв пат проба пица, нејзината реакција воодушеви милиони

Ниту Пауербол ниту Таоти не одговорија на барањето на Би-Би-Си за коментар.

Чикс сега ја тужи лотаријата по осум точки, вклучувајќи небрежност, предизвикување емоционална вознемиреност и измама.

Бидејќи победничките броеви се совпаѓаат со броевите на Чикс, тој има право на целата добивка, рече Ричард Еванс, адвокат на Чикс.

Во спротивно, додаде тој, Чикс има право на отштета поради „големото невнимание“ на лотаријата при објавувањето на неточните бројки.

„Оваа тужба ги покренува клучните прашања за интегритетот и одговорноста на операциите и заштитните мерки на лотаријата – или недостатокот од нив.

Loading...

„Ова не се однесува само на бројките на страницата, туку и на доверливоста на институциите кои ветуваат можности за промена на животот додека остваруваат огромен профит“, изјави адвокатот Еванс за Би-Би-Си.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Златен ретривер кој ужива во природата го воодушеви интернетот (ВИДЕО)

Чикс изјави за Би-Би-Си дека се надева на тоа.

„Верувам во правосудниот систем и дека ќе победам“, рече тој, додавајќи дека добивањето на лотарија би го променило животот за него и неговото семејство.

Доколку победи на суд, планира да отвори труст банка, која треба да им помогне на идните сопственици.

Шансите Cheeks или некој друг да постигне џекпот се исклучително ретки, околу еден на 292,2 милиони.

За споредба, шансата некој да биде погоден од гром оваа година е една од 1,22 милиони, според Националната метеоролошка служба на САД.