Амазон ги тужи компаниите за објавување лажни оценувања на нивните производи

Сподели со своите пријатели

Амазон презема правни мерки против четири компании кои ги обвини дека намерно ја преплавиле платформата за купување со лажни критики. Трите фирми имаа речиси 350.000 рецензенти во нивните книги.

Loading...

Рецензентите добиваат бесплатни производи и мала надокнада за секоја рецензија, а компанијата на продавачот му наплатува надомест за да го зголеми нивниот рејтинг на Амазон. Компаниите на кои Амазон се закани со тужба се обвинети дека колективно ги таргетирале нивните платформи во САД, Британија, Европа, Јапонија и Канада..

 

 

Веб-страницата на една од компаниите која сè уште работи содржи совети за клиентите чии критики Амазон ги отфрли. Амазон вели дека како дел од спогодбата, една компанија се согласила да сподели информации за тоа кои се нејзините клиенти. Тие тврдат дека тоа ќе им помогне да ги најдат на неговата платформа. Тие призна дека е тешко да се идентификуваат бидејќи размената не се одвива на самиот Амазон. Компанијата тврди дека во 2020 година престанала да објавува 200 милиони прегледи за кои верувала дека се лажни.

 

Loading...

 

Прегледите во голема мера влијаат на одлуките за купување преку Интернет. Владата на Обединето Кралство вели дека просечното домаќинство троши 900 фунти годишно на производи врз основа на тоа што другите велат за нив. Според новите предлози кои моментално се разгледуваат во Обединето Кралство, би било нелегално да се плаќа некого да пишува или да води лажни критики. Неодамнешната истрага на Организацијата за заштита на потрошувачите покажа дека сè уште има компании кои ги користат слабостите на системот за прегледување на Амазон, оставајќи ги клиентите на ризик да купуваат производи поттикнати од илјадници лажни критики со пет ѕвездички.