Алиев: Ерменското население во Карабах сега може да здивне

Сподели со своите пријатели

Илхам Алиев, претседателот на Азербејџан, рече дека неговата земја ќе обезбеди помош за жителите на Карабах кои имаат ерменско потекло.

Loading...

Во телевизиското обраќање до нацијата, тој истакна дека не негува непријателство кон нив.

– Ерменското население во Карабах сега може да здивне. Тие се наши граѓани. Ние немаме непријателство кон ерменскиот народ. Ги сносивме одговорните оние кои се во врвот на криминалниот режим – рече Алиев.

Исто така, Алиев рече дека во тек е процесот на разоружување и повлекување на ерменските вооружени групи, додавајќи дека е вратен суверенитетот на Азербејџан.

Претседателот на Азербејџан ја призна важноста на Ерменија во завршувањето на антитерористичките активности, нагласувајќи ја нивната „неочекувана политичка компетентност“.

– Азербејџан го врати својот суверенитет како резултат на успешните антитерористички мерки во Карабах – рече Алиев во својот говор.