Алармантно! Ако поминувате премногу време на социјалните мрежи, тоа сериозно влијае на вашиот мозок!

Сподели со своите пријатели

Со текот на годините, неколку студии покажаа дека тенденцијата да се претпочитаат мали, краткорочни награди е знак на негативно однесување.

Loading...

Оние кои поминуваат многу време пред екранот на телефонот се поимпулсивни: ова е подвлечено од германска студија објавена во PLOS ONE, според која овој тренд е особено важен за оние кои користат социјални мрежи и игри. „Двете апликации нудат краткорочни награди“, изјави Тим ван Ендерт, еден од истражувачите, за Си-Ен-Ен: „во форма на лајкови во случај на социјални медиуми, бонуси и награди во случај на игри“.

 

 

Да потрошите многу време на вашиот паметен телефон, особено на социјалните медиуми и игри, ве прави поимпулсивни и подготвени да прифатите мали, но инстантни награди.

Сакам сега!

Студијата испитала стотици волонтери со своите паметни телефони, проценувајќи ја нивната самоконтрола и нивната подготвеност да ги прифатат тековните награди или не. Се испостави дека оние кои поминувале повеќе време пред екранот, имаат тенденција да прифаќаат мали награди веднаш, за разлика од оние кои биле помалку зависни, со поголема самоконтрола и подготвени да чекаат подолго за да добијат поголеми награди.

Loading...

 

 

Залепени на екраните

Од студијата произлегоа уште два интересни аспекти: прво, мнозинството учесници (71%) го преценија времето на користење на нивниот паметен телефон; второ, дека во некои случаи времето поминато пред екранот надминал десет часа на ден. „Бев изненаден колку време поминуваат некои луѓе на социјалните мрежи и во апликациите за игри“, рече ван Ендерт.

Врски

Прекумерната употреба на мобилни телефони ќе биде индиректно поврзана со штетни избори, како што се употреба на дрога или зависност од алкохол и коцкање.

Иако резултатите од оваа студија ги предупредуваат оние кои се свесни дека се импулсивни за ризиците од прекумерна употреба на паметни телефони, тие исто така им даваат на политичарите извор на размислување што ќе ги насочи граѓаните кон разумно користење на технологијата.

Loading...

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *