Ако користите некоја од овие лозинки променете ја веднаш!

Сподели со своите пријатели

Компанијата „SplashData“ објави традиционална годишна листа на 100 најлоши лозинки кои се користат на онлајн интернет профилите.

Loading...

Неприкосновен шампион е познатата лозинка „123456“, додека второ место е не толку инвентивната „password“. Овие две лозинки веќе пет години ги држат позициите на врвот и како што стојат работите тешко дека ќе се симнат од таму.

Сепак може да констатираме дека корисниците започнуваат да „размислуваат“ кога ги осмислуваат своите лозинки, па оваа година добивме тир високо рангирани новитети на листата: „princess“ која е на 11то место, „666666“ (14 место) и „Donald“ (23 место).

За подготовка на оваа листа, компанијата проверувала податоци од повеќе од пет милиони хакирани профили на корисници од Северна Америка и Западна Европа.

Податоците до кои дошле е дека 10 отсто од хакираните профили користеле една од првите 25 лозинки од листата, а дека дури 3 отсто од корисниците ја имале победничката „123456“.

Во продолжение листата со 25 најлоши лозинки за 2018 година:

1. 123456

2. password

Loading...

3. 123456789

4. 12345678

5. 12345

6. 111111

7. 1234567

8. sunshine

9. qwerty

10. iloveyou

Loading...

11. princess

12. admin

13. welcome

14. 666666

15. abc123

16. football

17. 123123

18. monkey

Loading...

19. 654321

20. !Ž#$%Č&*

21. charlie

22. aa123456

23. donald

24. password1

Loading...

25. qwerty123

Комплетната листа 100 најлоши лозинки погледнете ја ТУКА.

фото:пиксабеј


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *