Ако имате проблем да се концентрирате на работа, овие совети можеби ќе ви помогнат

Сподели со своите пријатели

Тешко е да се остане фокусиран на работата и иако некои работи може да ви го одвлечат вниманието, постојат тактики со кои можете да обезбедите оптимална средина за концентрација, пишува Fatherly.

Loading...

„Имајте на ум дека доаѓањето до работа започнува со грижата за себе“, вели калифорнискиот терапевт Кајти МекДаниел, кој е специјализиран за поддршка на работните родители. „Не ја потценувајте важноста од задоволување на основните потреби за вашата способност да бидете присутни и да дадете значаен придонес во вашата работа.

 

 

 

Проверете ја вашата околина

Можеби изгледа очигледно, но вашата работна средина игра голема улога во вашата способност да се концентрирате и, на крајот, да ја завршите работата. Значи, ако чувствувате дека сте повеќе расеан од вообичаено, терапевтот Тимоти Кели предлага да го прегледате вашиот работен простор. Набрзина погледнете ја околината: дали има нешто очигледно што придонесува за нивото на расеаност?

Loading...

Започнете со едноставни задачи

Дали некогаш сте забележале дека сте помотивирани додека се справувате со една по една работа од списокот? Ние сме мотивирани од награда, па едно достигнување, дури и ако е многу едноставно, може да ја зголеми вашата желба и способност да направите повеќе.

 

 

Затоа терапевтот Лесли Смит препорачува да го започнете денот (или вашиот проект) со едноставни, банални работи, како одговарање на е-пошта, за да го започнете вашиот работен процес. Ако ви треба, извршувајте задачи што се лесни за извршување, како што се чистење или бришење стари е-пошта. Кога ќе ги завршите, веројатно ќе имате повеќе енергија и мотивација за вистинската работа.

Порамнете ја вашата енергија со вашата работа

Нема ништо полошо од тоа да бидете принудени да работите на креативна задача кога сте психички оптоварени. За да бидете сигурни дека можете да се фокусирате кога е најважно, Смит предлага да стекнете навика да ги усогласувате нивоата на енергија со вашите работни барања.

Loading...

 

 

На пример, ако обично сте повеќе мотивирани наутро по појадокот, тогаш планирајте ги вашите понапорни задачи и резервирајте поедноставни работи за попладневната есен. Ако се најдете во уште еден излив на ментална енергија подоцна во текот на денот, искористете го тоа. Клучно е да внимавате на вашата ментална и физичка енергија и да планирате соодветно.

Направете помали и подобри паузи

Работењето одредено време со мали паузи всушност може да го подобри вашиот фокус бидејќи вашиот мозок може да се измори од постојаните барања. Ако имате голем проект пред вас, разделете го темпото на работа на помали делови и правете редовни паузи за да ја наполните енергијата.

Били Робертс, терапевт кој работи исклучиво со пациенти со АДХД, предлага да се направи пауза од пет минути на секои 45 минути работа. „Клучот не е да започнете друга задача во следните пет минути и да правите нешто физичко и освежувачко“, вели тој. Ако не се сеќавате да застанете, поставете тајмер и принудете се да го одвоите тоа време.

 

Loading...

 

Бидете нежни со себе

Нарушувањето им се случува на секого и не е секогаш можно да се контролира. Затоа, ако се трудите да го задржите фокусот, немојте да бидете премногу напорни за себе. Според Смит, тоа само ќе ги влоши работите.

Ако нешто постојано се меша со вашата способност за извршување на задачите, тоа може да биде уште еден проблем во играта, како што се АДХД, депресија и анксиозност.

„Ако ова се случува почесто и почесто на работа и дома, би било препорачливо да разговарате со вашиот лекар“, вели Кели.

Loading...