Ако го слушнете оваа име додека се возите во авион значи дека истиот превезува и мртовец!

Сподели со своите пријатели

Околу 50.000 тела годишно се превезуваат по овој пат, а амстердамскиот аеродром дури има и сопствена мртовечница.

Малку е позато дека авио-компаниите годишно превезуваат и по неколку илјада тела на луѓе кои починале надвор од својата матична земја, се сместени во бункер на леталото, поточно под седиштата на патниците.

За да пилотот во комуникацијата ги избегне зборовите „леш“, во авио-компаниите ширум светот најзастапена е „лозинката“ Џим Вилсон.

На тој начин екипажот полесно може да комуницира со властите и погребалните компании.

Сепак, не го корстат сите компании токму овој израз. Некои велат и HR – human remains, но и покрај тоа ја користат кратенката Џим во комуникацијата, пренесува thesun.co.uk.

Џим Вилсон означува ковчег во кој се пренесуваат телата во авио-сообраќајот. Полни се со лед за да покојникот стигне во целосна состоба.

Ако сте суеверни, имаме и добри вести – нискобуџетните компании не превезуваа карго, така да нема да има ниту еден Џим Вилсон во вашиот авион.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.