Африка, Етиопија и граѓанска војна: Хиени ги кинат труповите на жртвите на бруталните конфликти

Сподели со своите пријатели

Хиените ги собираат труповите на селаните, градовите се изложени на воздушни напади, постарите мажи и млади жени насилно се регрутираат во армијата – ова се ужасни сведоштва од војната која однесе десетици, ако не и стотици илјади жртви во историскиот регион на Етиопија Тигрaј.

Loading...

Областа некогаш била туристичка атракција, каде што посетителите доаѓале да видат камени цркви, муслимански храмови и антички записи на гизискиот јазик.

Сега Тигре е сцена на брутална војна, со етиопските и еритрејските армии на едната страна, и Тигарскиот народноослободителен фронт (TPLF) од другата страна, кои се борат за контрола на регион кој долго време се сметаше за клучен за владеењето на Етиопија – или историски дел од Абисинија.

Тој е под блокада 17 месеци – без банкарски услуги, телефон или интернет конекција – и без пристап до медиумите.

Во последните две години, надмоќта на двете страни постојано се менуваше на бојното поле:

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Цените на нафтата паднаа минатата недела за околу 2 отсто

Етиопските и еритрејските сили првпат го зазедоа главниот град на Тигра Мекеле во ноември 2020 година, откако ТПЛФ беше обвинет за започнување на бунтот

Тиграјците тргнаа во контраофанзива во соседните региони Амхара и Афар, што ги приближи до федералниот главен град Адис Абеба, околу една година подоцна.

Етиопските и еритрејските сили зазедоа делови од територијата во Тигра – вклучувајќи го и клучниот град Шире – во последниот бран борби, зголемувајќи ја можноста за повторно заземање на Мекеле.

Loading...

„Има најмалку 500.000 еритрејски и етиопски федерални војници во активни борби, плус 200.000 на страната Тигре“, вели Алекс де Вал, извршен директор на американската Фондација за светски мир.

Тој додава дека, по 50 дена континуирани борби, оваа недела одбранбените линии Тиграјан околу Шире повеќе не можеле да се задржат поради недостаток на муниција.

„Тоа е голем неуспех за Тиграинс. Тоа ги изложува цивилите на масакр, силување и глад“, вели професорот Де Вал, иако етиопската влада вети помош и враќање на основните услуги во Шире и другите области под нејзина контрола.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Цените на нафтата паднаа минатата недела за околу 2 отсто

Ситуацијата во градот Шире добро ја отсликува хуманитарната криза во целиот Тигра.

Еден хуманитарен работник вели дека околу 600.000 цивили се засолниле во градот и неговата околина откако претходно ги напуштиле областите зафатени од војна.

„Повеќе од 120.000 луѓе беа на отворено, спиеја под дрвја и грмушки“, изјави тој за Би-Би-Си, барајќи да остане анонимен поради страв од репресалии.

Речиси сите хуманитарни работници се повлекоа од Шире минатата недела, откако градот беше под брутално гранатирање од страна на етиопските сили.

Илјадници жители, исто така, бегаат од Шире од страв да не станат мета на злосторства – слично на луѓето во областите што паднаа под контрола на етиопските и еритрејските трупи.

Loading...

„Четири сведоци рекоа дека во септември во селото Шимблина 46 лица биле наредени и егзекутирани на лице место.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Цените на нафтата паднаа минатата недела за околу 2 отсто

„Другите селани ги пронашле нивните тела измешани со домашни животни, кои исто така биле убиени“, вели овој хуманитарен работник.

„Хиените зедоа неколку тела, а можеше да се идентификуваат само врз основа на остатоците од нивната облека.

„Сведоците велат дека немале време да ги закопаат телата, а хиените сигурно ги завршиле досега“, додава тој.

Ова злосторство се издвојува, вели тој, поради фактот што повеќето од жртвите потекнуваат од малата етничка група Кунама, која дури и не учествувала во конфликтот.

„Двете страни имаат загуби и кога ќе стигнат во селото се истураат врз селаните“, додава хуманитарниот работник.

Силите на Тигра се соочија со слични обвинувања, како што се силување, незаконски егзекуции и грабежи, за време на нивните упади во Амхара и Афар, пред да бидат вратени назад во Тигра.

Оваа област има околу седум милиони жители, што е релативно мала бројка во земја со повеќе од 100 милиони жители.

Loading...