Состојки:
4 компири (околу 700г) и лажица сол, масло за готвење
Подготовка:
Измијте го и излупете го компирот. Цело време нека биде потопен во вода за да не поцрне.
Исечкајте го на стапчиња и повторно ставете го во вода.
Во сад затоплете посолена вода.
Пред водата да зобрите ставете го компирот. Гответе пет минути на силен огин додека не омекне.
По пет минути исклучете и исцедете ги компирите.
Исушете го компирот и ставете во замрзнувач на еден час за да се олади.
Затоплете масло, па пржете го длабоко да не додека не добие боја. Вадете го помфиротот на хартија за да се впие вишокот масло.
Напомена:
Поржете го помфритот на средно силен огин во почетокот за да внатре не остане жив, а потоа засилете ја температурата за да добие убава боја и биде крцкав.