7 тајни на јапонските училишта: Еве зошто нивните деца се најдобри!

Сподели со своите пријатели

Во Јапонија, училиштето се смета за важна отскочна даска во животот. Затоа таму има 210 училишни денови.

Loading...

И иако има многу сличности помеѓу јапонскиот образовен систем и системот во другите земји, постојат неколку аспекти кои го прават овој систем еден од најефикасните во светот.

 

 

Спиењето на час се смета за знак на посветеност

Во Јапонија, заспивањето за време на часовите може да биде вообичаено – сето тоа затоа што училиштата имаат навистина тежок распоред.

За разлика од другите земји, каде што спиењето на часови може да се смета за знак на непочитување или мрзеливост, во Јапонија тоа се гледа како знак на посветеност.

Јапонските деца додека не стигнат во четврто одделение не добиваат оценки

Можеби изгледа чудно, но јапонските училишта ги ставаат манирите пред знаењето.

Loading...

Нивната цел во првите 3 години е да го развиваат карактерот на нивните деца и да воспостават добри манири, а не да го оценуваат нивното знаење.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Село на лото милионери: Мештани се здружиле и освоиле 143 милиони евра

Тие учат како да бидат дарежливи, сочувствителни и емпатични. Тие исто така се научени да ги почитуваат другите и да развиваат нежна врска со природата и животните.

 

 

Јапонските деца сами го чистат училиштето

Додека училиштата во остатокот од светот вработуваат чувари и чистачки за да го одржуваат училиштето уредно, тоа не е случај во Јапонија.

Таму учениците се одговорни за чистотата на училниците, кафетериите, па дури и тоалетите.

Јапонскиот образовен систем верува дека заедничкото чистење ги учи учениците да си помагаат едни на други и да работат во тим.

Loading...

И трошејќи го своето време бришејќи маси, метејќи и бришејќи подови, учениците учат да ја почитуваат сопствената работа и работата на другите.

Учениците јадат во училницата заедно со својот наставник

Во други земји, можеби не е возможно наставникот да јаде со своите ученици, но во Јапонија оваа норма се смета за корисна за градење позитивен однос меѓу учениците и наставниците.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Младите во оваа држава ќе добиваат бесплатни кондоми

За време на ручекот може да се водат навистина корисни разговори кои можат да помогнат да се изгради семејна атмосфера.

Исто така, јапонскиот образовен систем гарантира дека учениците јадат здрави и избалансирани оброци. Така, во јавните основни и средните училишта ручекот се готви според стандардизирано мени развиено од здравствени работници и квалификувани готвачи.

 

 

Посетуваат работилници после училиште

Во Јапонија многу популарни се работилниците после училиште или подготвителните работи.

Loading...

Таму, учениците можат да научат нови работи покрај нивниот 6-часовен училишен ден.

Наставата се одржува навечер, а повеќето јапонски ученици ги посетуваат за да можат да влезат во добро средно училиште.

И, за разлика од многу ученици ширум светот, Јапонците учат дури и за викенди и празници.

Покрај другите предмети, јапонските студенти учат поезија и јапонска калиграфија

Јапонската калиграфија, исто така наречена Шодо, е уметничка форма во која луѓето пишуваат значајни канџи знаци (кинески знаци кои се користат во јапонскиот систем на пишување) на експресивен и креативен начин.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Јапонски милијардер избра кого ќе понесе со себе на патување до Месечината

Хаику, од друга страна, е форма на поезија во која едноставни фрази се користат за да се пренесат длабоки емоции до читателите.

Оваа форма на поезија се смета дека има интелектуален, терапевтски и естетски ефект.

Loading...

И двете од овие часови ги учат децата да ја почитуваат својата вековна традиција и да ја ценат нивната култура.

 

 

Речиси секој ученик мора да носи училишна униформа

Единствената политика во речиси секое средно училиште во Јапонија има за цел да ги отстрани бариерите и да помогне во промовирањето на чувството за заедница, семејство и заедништво меѓу учениците.

Loading...

Кодексот на облекување им овозможува на учениците да се фокусираат на учењето и растот, а исто така ги охрабрува децата да се изразат со други методи освен облека.