7 начини на кои нашата психа постојано нѐ мами!

Сподели со своите пријатели

Мозокот е лажго. Прави претпоставки кои не се базирани на факти, извлекува заклучоци кои се повеќе поврзани со стравот отколку со некои логични аргументи и содржи сознанија кои често се манипулирани од медиумите и неодоливите приказни на другите луѓе.

Loading...

Истражувачите со години знаат дека спомените не се добар извор на информации. Зошто? Бидејќи мозокот е несигурен наратор.

Тие не ја разбираат вистината како што ние често ја дефинираме – изедначувајќи се со факт или реалност. Напротив, неговото функционирање се базира на субјективна вистина: факти и реалност што минуваат низ филтерот на нашите субјективни сфаќања и перцепции за светот.

 

 

Оваа „вистина“ подлежи и на когнитивните грешки што ги правиме секојдневно

Мозокот често е ангажиран во серија негативни мисли наречени Automatic Negative Thoughts“ odnosno A. N. T.s). Овие мисли обично нѐ заклучуваат во одреден модел на размислување што формира стрес и анксиозност и го спречува растот.

Една од причините зошто се случува ова е дека мозокот има потреба да го одржува статус кво како механизам за преживување. Но, ограничувајќи го нашето размислување, ги пропуштаме можностите за раст.

Loading...

Ова размислување се нарекувам „измама“. Ова е начинот на кој мозокот се обидува да нѐ убеди дека деловите или целосно невистинитите изјави се всушност вистинити. Тоа е начинот на кој мозокот нѐ лаже.

 

 

Когнитивните грешки, како што се нарекуваат во круговите за ментално здравје, можат да ги продлабочат мисловните модели поврзани со депресијата и да го направат уште потешко да се справат со нарушувањата на расположението.

Седум чести измами

Следните седум измами претставуваат некои од најтипичните начини на кои нашиот мозок нѐ залажува.

Измама „небото паѓа“

Суштината на оваа измама е дека можеме да го направиме проблемот позначаен отколку што всушност е, често замислувајќи дека ќе се случи апсолутно најлошото нешто.

Loading...

„Црно – бела измама“

Фокусот е секогаш да се перцепира ситуацијата како голема или очајна. Нема средина.

 

 

„Песимистички код”

Често се јавува во случаи на траума и / или злоупотреба. Постои преосетливост кон опасност и гледаме само негативно во секоја ситуација. Од оваа перспектива, нема „добро“.

„Мото на перфекционист“

Многу деца и возрасни со голем потенцијал паѓаат во стапицата на оваа измама. Тука, ние го фокусираме вниманието на она што го сметаме за наш недостаток и го минимизираме секое препознавање на нашите јаки страни.

„Негативна етикета“

Оригиналниот термин „АНМ“ бил развиен врз основа на оваа измама. Тука се етикетираме на остри и негативни начини. Се фокусираме на малите аспекти на нашата личност што придонесуваат за негативна слика за себе.

„Измамата на пророчицата“

Во оваа измама, ние си кажуваме што мислиме дека другите луѓе зборуваат и размислуваат за нас – и се разбира секогаш во негативен контекст.

Loading...

 

 

„Јас сум жртва“

Честа измама кај децата. Тука ги обвинуваме другите луѓе за сѐ што ни се случи, и секогаш се ставаме во улога на жртва.

Сите овие измами имаат заедничка цел – да се саботираме во контекст на раст и промени. За среќа, постојат решенија што можат да ни помогнат да ги надминеме овие измами.

– Прифаќање дека нашите мисли не се секогаш сигурни и точни. Тоа подразбира учење да разликуваме кои мисли се точни, а кои не, и да ги прилагодиме и промениме доколку е потребно.

Loading...

– Вежбаме да сведочиме за нашите мисли, да препознаеме кога нашиот ум се обидува да нѐ измами. Колку повеќе обрнуваме внимание, толку повеќе ќе можеме да влијаеме врз протокот на мислата.

– Мислење со намера и цел. Кога ги препознаваме измамите, можеме да ги замолчиме мислите и да ги исправиме грешките. Ајде да ја смениме рамката на размислување од негативна во рамка што може да ни даде простор за развој и напредок.

 

 

Loading...

– Намерна инвестиција на време и напор во грижата за себе. Ако го правиме тоа активно, ќе бидеме поподготвени побрзо да ја смениме негативната рамка на сопствените мисли.

Може да биде тешко да започнеме да препознаваме кога нашиот мозок се обидува да нѐ измами.

Може да биде тешко да ги научиме нашите деца за измамата на нашиот ум. Но, во ред е да си дадеме време да ги препознаеме и научиме личните измами и да ја практикуваме способноста да ја смениме рамката на нашите мисли што ќе ни помогне да им помогнеме на нашите деца да го сторат истото.