6 здравствени придобивки од печурки

Сподели со своите пријатели

Без оглед на тоа каков вид на печурки сакате, сите тие се преполни со неверојатно корисни хранливи материи. Печурките заслужуваат посебно место на масата. Погледнете зошто!

Печурките се магија на природата

Толку многу видови на печурки и сите се уште корисни. Повеќето печурки содржат големи количини на селен што е важно за тироидната жлезда, мочниот меур. Печурките се натоварени со витамин Д, особено кога растат на сончеви места. Тие се прекрасен извор на железо, што ги прави корисни за склони кон анемија и страдалниците на дефицит на железо.

 

Loading...

 

Иако печурките не се зеленчук или овошје, ние ги додаваме во растителното царство. Инаку, печурките се многу посебна гранка на светот на живите организми. Важно е дека по сончевата светлина и месото на мрсните риби, печурките се следниот прекрасен снабдувач на витално витамин D. За да бидете сигурни дека сте набавиле повеќе витамин D, консумирајте печурки.

 

 

Стимулирање на имунолошкиот систем

Истражување на Американското друштво за исхрана покажуваат дека некои видови печурки го стимулираат имунолошкиот систем да произведува повеќе антивирусни и други протеини кои се ослободуваат од клетките со цел превенција од нападите на надворешните патогени. Следното истражување докажува дека печурките имаат заслуга и за побрзо созревање на клетките на имунолошкиот систем, особено во коскената срцевина – дендрити.

 

Loading...

 

Тие се преоптоварени со антиоксиданти

Антиоксидансите се борат со слободните радикали кои ги напаѓаат клетките и ткивата. Тие го оксидираат телото и предизвикуваат голем број на болести. Се верува дека боените обоени овошје и зеленчук се богати со антиоксиданти, што е факт, но печурките се исто така прекрасен извор на важни соединенија.

Печурките содржат огромни количини на витамини од групата Б, кои се важни за распаѓање на јаглени хидрати во гликоза. Телото го согорува гликозата во движење и врши некои процеси во телото за производство на енергија. Печурките ги забрзуваат овие процеси, со што се спречува загубата на маснотии.

 

 

Тие се корисни за мочниот меур

Високата содржина на селен во печурките ги прави корисни за мочниот меур. Тоа го намалува ризикот од рак на уринарниот тракт, се вели во една студија за епидемиологија, биомаркери и превенција.


Leave a Reply