5 реченици со кои ја уништувате самодовербата на вашето дете

Сподели со своите пријатели

Зборовите можат да пресечат полошо меч, затоа користете ги смислено и со љубов, особено кога комуницирате со децата.

Loading...

Иако изгледаат безопасни, некои реченици можат да имаат длабоки последици и да ја поткопаат самодовербата на детето.

Ова воопшто не треба да им го кажувате:

  1. Ако не престанеш со тоа, ќе те оставам тука!

Заплашувањето со напуштање за да го постигнете она што го сакате не е средство за постигнување цел. Грижливите родители нема да го користат тоа. Детето треба да се чувствува заштитено од родителите во секое време.

 

 

 

Loading...
  1. Зошто не си како твојот брат/сестра?

Никој не сака да се споредува со другите во негативен контекст. Ова прашање е одличен начин да се создаде комплекс кај детето и да се наруши неговата самодоверба.

  1. Како ја ќе речам. Ете затоа!

Децата исто така заслужуваат објаснување.

  1. Остави, јас ќе го направам тоа!

Децата мора да научат да се потпираат на своите јаки и способности, така ќе добијат самодоверба.

 

 

 

  1. Не си добар

Ако зборувате отворено или му сугерирате на вашето дете дека не е доволно добро, тоа ќе се однесува така. Ако веќе треба да го прекориш, кажи му дека тоа што го направило е лошо.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *