5 начини за спречување на ракот

Сподели со своите пријатели

Малигните заболувања предизвикуваат околу 450 смртни случаи на ден во Обединетото Кралство. Според експертите, само неколку промени во животниот стил можат да ја спречат оваа болест. Меѓу чекорите се оставањето на цигарите и слабеењето, информира Daily Express.

Според изданието, многу добро е што никогаш не е предоцна да се направат промени. Многу луѓе мислат дека веројатноста за појава на рак е поради гените или лошата среќа.

Меѓутоа, постојат бројни начини да се влијае на ризикот. Всушност, четири од десет случаи може да се спречат со промени во животниот стил. Од наследни причини, се објаснуваат два или три од секои 100 случаи. Експертите забележуваат дека никогаш не е предоцна да се преземат неколку важни чекори со превентивна намена, дури и ако тој поминал средна возраст. Тие се следниве:

Одбивање на цигари

Според организацијата Канср рисрч Ју Кеј целосното откажување од цигарите е првиот сериозен чекор кон намалување на опасноста. Пушењето е поврзано со зголемен ризик од 14 типа на рак, како и кардиоваскуларни и белодробни заболувања. Според Националната здравствена служба, без оглед на тоа колку долго лицето пушело, вреди да се остави овој штетен порок – бидејќи секоја година без цигари го намалува ризикот.

Губење на тежината

Одржувањето на здрава тежина е втората најдобра работа што луѓето можат да ја направат за да се заштитат од малигнитети. Бројни студии покажаа дека прекумерната тежина добива заштита од пост-менопаузален карцином на дојка и некои агресивни форми на рак на простата.

Здрава исхрана и ограничување на алкохол

Покрај одржувањето на разумна тежина, здравото јадење е исто така неопходно за намалување на ризикот од малигноми. Експертите препорачуваат да се консумира повеќе овошје, зеленчук, цели производи и протеини од извори како наут, риба, пилешко, како и да се ограничи црвеното и преработени месо, пијалоците со додаден шеќер и висококалорични производи како пици и торти. Во додаток на разумното исхрана е препорачливо да се ограничи и алкохолот, кој може да предизвика рак на црниот дроб, устата, грлото и хранопроводот.

Безбедна изложеност на сонце

Необезбеденото изложување на сонце е причина за зголемен рак на кожата во Велика Британија. Експертите препорачуваат за време на топло време луѓето да поминат во сенка помеѓу 11 и 15 часот. Ако сепак се наметнува проблемот човек да биде на отворено, советот на експертите е да се користат фактор за заштита од сонце минимум 15. Авторите на истражувањето во САД, која се уште е во тек, сметаат дека дури едно лошо согорување е доволно за да Го зголеми ризикот од кожен меланом.

Физичка активност

Експертите сметаат дека во3400 случаи на рак во Велика Британија можат да бидат спречени поради физичка активност. Истражувања покажале дека активното движење е поврзано со намален ризик од рак на дебелото црево, дојка и ендометријален (матката), потсетуваат експертите.


Leave a Reply