5 лоши навики кои го скратуваат животот

Сподели со своите пријатели

Исто како што здравата исхрана го зачувува вашето здравје, некои лоши навики можат да ви предизвикаат големи здравствени проблеми.

Loading...

Експертите предупредуваат дека треба да се решат некои работи што е можно поскоро.

Вечера после 19ч

Конзумирањето храна во доцните вечерни часови, го зголемува ризикот од срцеви заболувања и дијабетес тип 2.

Благата храна може да предизвика проблеми со бубрезите и срцето и се едни од најчестите причини за смртта поврзана со исхранаа.

Недоволно или неправилно миење на рацете

Ова ве прави подложни на бактерии и вируси, а соодветната хигиена на рацете ќе го намали бројот на смртни случаи предизвикани од болести кои се развиваат со бактерии кои се пренесуваат со валкани раце.

Избегнување на забен конец

Loading...

Веднаш треба да ја смените оваа лоша навика бидејќи тоа ќе го намали бројот на бактерии во устата.

Воспалението на забите може да доведе до здравствени проблеми што можат да го скратат животот.

Грицкање на ноктите

Оваа грда навика не е само естетски одбивна, туку и ризик по здравјето.

На овој начин, бактериите се пренесуваат од групата стрептококи или стафилококи. Бактериите можат да влезат во крвотокот и да предизвикаат сепса.

Истискување на мозолчињата

Никогаш не треба да стискате мозолчиња, бидејќи ова ќе остави отворен простор за бактерии кои можат да предизвикаат големи проблеми во вашата кожа и тело.


Loading...

Leave a Reply