4 вообичаени причини зошто врските не успеваат

Сподели со своите пријатели

Многумина од вас влегуваат во врска со идејата дека таа ќе трае. Се надеваме дека ќе ја најдеме вистинската личност која нè разбира, се согласува со нас и има слични цели и интереси како нас.

Loading...

Сепак, и покрај ова, некои врски на крајот завршуваат.

Иако можеме да го романтизираме „совршеното“ партнерство, реалноста е дека врските бараат напор, а ако тоа недостасува, партнерите може да се соочат со предизвици и разочарувања.

Психологот Ени Танасугарн откри уште четири вообичаени причини зошто врските не успеваат.

Презир

„Презирот е можеби најголемиот показател за неуспехот на врската. Многу пати, презирот е невербален и се изразува преку потсмев и говор на телото, како што се потсмев и превртување на очите“, вели Танасугарн за Psychology Today.

Покрај тоа, презирот може да се види и преку сарказам, забелешки или отфрлање.

„Кога чувството на презир ќе се вовлече во вашата врска, може да изгледа како партнерот да е против вас или како постојано да „шетате по јајца околу него“, додава психологот.

Недостаток на доверба

Довербата е поврзана со основната потреба за сигурност и доследност во романтичните врски.

Loading...

„Прашањата со довербата може да се манифестираат во врската како љубомора, контрола, манипулација, нереални очекувања и емоционално или физичко неверство“, истакнува Танасугарн.

Проблеми во комуникацијата

Здравата комуникација вклучува активно слушање, размислување и емпатија.

Доколку има проблеми во комуникацијата во врската, тоа може да вклучува одвраќање, меѓусебно преговарање и општо чувство на емоционална исклученост, тврди психологот.

Недостиг на вложување напор

Односите бараат работа. Танасугарн забележува дека е потребен напор од двајцата партнери за да помогнат во одржувањето и градењето на нивната врска.

„Еден од најголемите показатели за завршување на врската е кога еден или двајцата партнери немаат посветеност или се во врска за да не бидат сами. Кога партнерот ќе престане да се обидува или ќе се исклучи емоционално, тоа е знак дека врската можеби не е одржлива. Иако ниту една врска не е совршена, важно е добрите страни да ги надминат лошите за врската да биде здрава и успешна“, заклучува психологот.