4 типа на луѓе кои секогаш доцнат: Во кој се препознавате вие?

Сподели со своите пријатели

Оние кои се стремат кон совршенство губат време на ситници, а сонувачите имаат нереална слика за обврските.

Loading...

Австралискиот психолог д-р Карл Круселницки вели дека луѓето кои секогаш доцнат спаѓаат во еден од четирите типови на личности – сонувач, брз, перфекционист или бунтовник.

Ако сакате да престанете да доцните, одредете кој од овие четири типа сте, а потоа прочитајте како да се промените.

Сонувач

Станува збор за луѓе кои имаат нереална слика за времето кое им е потребно за сите нивни обврски.

Обично си кажуваат дека им треба минута за туширање, 30 секунди за да се облечат и ќе имаат време да јадат пред да излезат од дома.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  ОН: Светот ја губи трката за спас на глечерите што се топат

Ќе се убедат себеси дека пристигнуваат и застануваат да ги платат сметките и дека сè ќе завршат за кратко време.

Сето ова одзема многу повеќе време, па сонувачите обично доцнат каде и да одат.

СОВЕТ: Клучот е сонувачите да почнат да користат апликации кои ќе им помогнат да сфатат колку време им е потребно за сите задачи или, поедноставно, да го измерат времето и да запишат колку време е потребно за туширање, сушење со фен и сл.

Loading...

Брз човек

Овие луѓе сакаат се да прават брзо и секогаш брзаат. Брзиот тип ќе ја остави секоја обврска до „пет до 12“, мрази да чека, па попрво ќе оди на закажаното место малку подоцна за да не чека некого 15 минути.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Во Јапонија, таксист е уапсен бидејќи убил гулаб

Тие веруваат дека подобро функционираат под стрес и кога имаат одреден рок.

СОВЕТ: Ако сте ваков тип на личност, дозата на адреналин треба да ја добивате од физичка активност, а не со тоа што секогаш ќе доцните.

Работете, вежбајте, планирајте го вашето време.

Перфекционист

Овој тип на луѓе губат премногу време на детали – од тоа дали креветот е добро наместен, дали шминката е на место и на крајот доцнат.

СОВЕТ: Престанете да се стресувате за неважни работи и сфатете дека, во повеќето случаи, поважно е се да завршите отколку совршено.

Бунтовник

Овие луѓе намерно доцнат, бидејќи на тој начин ја покажуваат својата бунтовност и им се спротивставуваат на другите.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  ОН: Светот ја губи трката за спас на глечерите што се топат

Мразат да им се кажува што да прават и им пркосат на општествените норми со тоа што одбиваат да бидат на време каде било. Тешко се справуваат со нив.

Loading...

СОВЕТ: Ако намерно доцните, треба да обрнете внимание на другите и да сфатите дека всушност не го почитувате нивното време со вашето однесување.