3 работи што треба да ги направите за да ги почувствувате „пеперутките во стомакот“

Сподели со своите пријатели

Често слушаме дека љубовта е смислата на животот, и за многу луѓе е важно тие да бидат исполнети и да имаат силни емоционални врски. Сепак, не е лесно да се заљубиме, а понекогаш, во отсуство на возбуда во животот, ни недостасуваат оние славни „пеперутки во стомакот“ кои се синоним за заљубување.

Loading...

Дали е можно свесно да се заљубиме, односно да одлучиме дека поради некоја причина сакаме да ја почувствуваме возбудата што ја носи вљубувањето?

Експертите за односи објаснуваат дали заљубувањето е прашање на чиста „хемија“ или може да биде прашање на свесна одлука.

 

 

1. Осигурајте се дека го сакате тоа и дали сте подготвени да се заљубите

Пред да започнете да се обидувате да се заљубите во некого, треба да бидете сигурни дека сте подготвени да се заљубите. Според бракот и семејниот терапевт Френсис Патон, ако сакате сериозно да се заљубите, тоа можете да го направите само ако донесете одлука.

Loading...

– Може да се заљубите во некој што ве привлекува, на кого сте подготвени да му ги доверите вашите најдлабоки чувства и кој е компатибилен со вас – вели Патон.

Според Каје Мурти, клинички хипнотерапевт и тренер за емоционални односи, кога се обидувате да најдете начини и причини да сакате некого, тоа е свесен избор што го правите.

– Други ви велат колку е добра оваа личност и со текот на времето почнувате да го забележувате доброто во нив и се убедувате дека оваа личност е добра за вас и вие почнувате да ја сакате – вели таа.

– Кога ќе одберете да се заљубите во некого поради таа личност, нивниот карактер и начинот на кој се чувствувате кога сте во негово присуство или кога мислите за него, тоа е подлабоко. Тоа е повеќе од обична привлечност, тоа е љубов. Сакате личност поради тоа што е, а не само она што тој или таа го претставува – објаснува терапевтот.

Понекогаш разбирањето на „науката“ заљубовта исто така може да помогне.

Откако ќе разберете како и зошто луѓето се чувствуваат заљубени, тогаш можете да научите како да активирате рецептори за допамин и серотонин во вашиот мозок за да ја олесните љубовта.

 

Loading...

 

2. Научете како да се отворите кон љубовта

Треба да си дадете можност да се отворите пред личноста во која сакате да се заљубите. Не мешајте страст и љубов.

Според Патон, тајната на намерно заљубување е во развивање на емоционална интимност.

– Се однесува на емоции, споделување на сопствените чувства и сочувство што ги споделувате со вашиот партнер. На крајот, се заљубувате во личност со која станувате блиски и на која можете да им ги доверите чувствата, и која се осмели да ви ги довери и вашите – вели Патон.

Треба да си дозволите да бидете ранливи и да ги споделите вашите соништа, стравови и трауми со партнерот, за да можете емотивно да се поврзете и да развиете меѓусебна емпатија и љубов.

Со отворање пред некого, можете да се чувствувате послободно и поудобно со таа личност. Најдете ги малите нешта што би ги сакале со потенцијалните партнери и фокусирајте се на нив.

 

Loading...

 

3. Работете на градење интимност преку вежби

Најлесен начин да се научите да сакате некого е да забележите се што таа личност прави за вас и за другите луѓе.

– Ако ви се допаѓа начинот на кој една личност се однесува кон другите, особено кон постарите и слабите, тогаш знаете дека таа личност вреди да се восхитувате, да ја сакате и да бидете со неа – вели Мурти.

Таа додава дека е лесно да се заљубите и да засакате некој што е отворен за другите.

Loading...