3 правила од Зигмунд Фројд за квалитетен живот

Сподели со своите пријатели

„Големината на вашиот идентитет е одредена од големината на проблемот што може да ве исфрли од рамнотежа“.

Loading...

Ова го изјавил познатиот психијатар и основач на психоанализата, Зигмунд Фројд, а ако ги сумираме неговите упатства за среќен живот, би можеле да издвоиме 3 сурови вистини кои можеби не се лесни за усвојување, но можат да го направат животот многу полесен за секого, пишува Ловесенс.

  1. Животот удира секого без разлика

„Животот е серија проблеми, проследени со моменти на смиреност и релаксација“, вели Фројд. „Тешките времиња се дел од светот во кој живееме. Дали би знаеле какво е убавото време без страшно? Дали би знаеле без подлост што е искреност?

Сѐ на светот е двојно и има пар: радост и тага, живот и смрт, победи и порази и нашите животи се исполнети со ова, и за секој удар човек го има својот одговор – не треба да се плаши од неволја, без разлика каква е. Се е склоно на промени”.

  1. Не секој живот има прецизна смисла, но секој може да ја најде
ПРОЧИТАЈТЕ И:  Мобилните ќе мора да имаат универзални полначи

Кога Фројд бил запрашан која е смислата на животот, тој рекол: „Во ништо и во се. Изразот „смисла на животот“ не постои и не треба да ги доведе луѓето во очај, како што обично се случува.

Секој човек е слободен да му даде смисла до неговиот живот, од проучување на ѕвездите до уживање.

 

Loading...

 

Малкумина сфаќаат дека силата на една личност лежи во фактот дека тој може да се отцепи од своето животинско чувство за постоење (да преживее) и да му даде значење на она што го сака“.

  1. Никој не може да ви донесе среќа освен вие самите
ПРОЧИТАЈТЕ И:  Мобилните ќе мора да имаат универзални полначи

„Знаете ли зошто луѓето се разочарани од другите луѓе? Тие им даваат моќ над нивните животи.” Ова е љубовта на мојот живот, ќе бидам среќен!”- велат на седумнаесет години.

„Ми ги украде најдобрите години и ми ги уништи живот!”- велат малку подоцна.

Тоа е затоа што сме навикнати да им даваме моќ на другите врз нашите животи.

„Цел живот го поминав на деца, но тие ги нема и не ме посетуваат “, „Пријателите се свртеа!”, велиме. Од некоја причина мислиме дека некој ќе ни помогне да живееме посреќно и ние секако сме разочарани.”

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Мобилните ќе мора да имаат универзални полначи

„Не ја бараме вистината за нашите животи, сакаме илузија дека некој или нешто може да го подобри: време, луѓе, политичари – што и да е, но не ние! Ние постојано бараме и колку и да сме лути на другите, но никогаш кај нас. Време е луѓето да сфатат дека е време да престанат да го даваат своето расположение и живот во рацете на оние кои не се справуваат со самите себе. Ние не сме половини, ние сме интегрални целини по природа! Ако се чувствувате како „половина” – ова е само знак дека треба да се направите себе си цела личност “. Рекол Фројд.