20 луѓе биле излечени од слепило со протеин од свинска кожа

[adrotate banner="26"]
Сподели со своите пријатели

Имплантите направени од протеин од свинска кожа го вратија видот на 20 луѓе со заболена рожница во изненадувачко клиничко испитување. Сите пациенти биле делумно или целосно слепи пред да бидат трансплантирани со специјалното биоинженерско ткиво.

Loading...

Научниците се надеваа на добри резултати, но она што се случи ги изненади дури и нив. Две години по процедурата, на сите 14 потполно слепи лица им се врати целосната функција на очите, а тројца од нив имаат совршен вид 20 од 20.

„Оваа процедура го заобиколува проблемот со недостигот на донирано ткиво на рожницата и им овозможува на луѓето да заздрават и да го вратат квалитетот на животот“, вели офталмологот Нил Лагали од Универзитетот Линкопинг во Шведска.

Десетици милиони луѓе ширум светот страдаат од губење на видот поради оштетување или болест на рожницата, но само еден од 70 успева да добие нова рожница преку трансплантација – што досега беше единствениот начин да им ја врати функцијата на очите.

Покрај тоа, постапката е многу скапа и поради недостигот на донирани рожници, повеќето луѓе никогаш не го враќаат видот.

„Направивме големи чекори за да се осигураме дека нашиот изум е лесно достапен и достапен за сите, а не само за богатите. Затоа може да се користи во сите делови на светот“, нагласува биомедицинскиот инженер Мердад Рафат од Универзитетот во Линчепинг.

За да го постигнат ова, Рафат и неговите колеги развија нова техника која не бара инвазивна интервенција, но лекарите можат да ја применат во многу поскромни услови и со многу помалку опрема.

„Помалку инвазивен метод би можел да се користи во повеќе болници, уште помалку добро опремени, а на повеќе луѓе би им се помогнало. Со нашата метода, хирургот не мора да го отстранува постоечкото ткиво. Наместо тоа, се прави мал засек преку кој имплантот се вметнува во постоечката рожница“, објаснува Лагали.

Loading...

Евтин и лесен за складирање

Она што е можеби уште поважно е што употребениот материјал е нуспроизвод на прехранбената индустрија, а благодарение на специјално развиениот процес на пакување и стерилизација, може да се чува до две години.

Нашата рожница, тој чист преден слој на окото што ги штити зеницата и ирисот, се состои од различни видови колаген. Со текот на времето се разредува и почнува да се криви, што доведува до кератоконус и делумно или целосно губење на видот.

Затоа шведските експерти го прочистија колагенот од свинската кожа и направија нов слој на рожницата.

Потоа преку хемиски и фотохемиски методи го зајакнале овој инаку мек материјал и го направиле постабилен и добиле хидрогел.

Со усовршување на нивните техники во животински модели, истражувачите развија едноставен метод за вградување на хидрогелот во рожницата без да мора да го отстранат.

Имплантот ја исправа рожницата и ја враќа нејзината дебелина, враќајќи ја способноста на окото да се фокусира.

Минимално инвазивната процедура ги остава и нервите и клетките на рожницата непроменети, поради што раната многу брзо зараснува.