20 години подоцна: Виртуелен приказ во 360 степени на окупацијата на Сараево (видео)

Сподели со своите пријатели

На петти април 1992 година, започна најдолгата воена окупација на Сараево, БиХ. Борбите стивнаа на 14 декември 1995 година, кога во Париз беше потпишан Дејтонскиот мировен договор, а окупацијата на Сараево конечно заврши на 29 февруари 1996 година.

Loading...

По тој повод, изработена е и активна веб – платформа http://opsadasarajeva.com/# достапна на босански, српски, хрватски, турски, арапски и англиски јазик, која ги содржи бираните документарни филмови, фотогалерии, интерактивни прикажувања, мапи, видеоматеријали, наградени приказни и клучни информации за текот на настаните за најдолгата воена окупација на еден главен град во модерната историја.

Помеѓу останатот, веб платформата нуди и виртуелна обиколка низ Тунелот на живот и Историскиот музеј во Сараево со паномарски (360°) снимки на локации, како и едноставна поделба на содржините на социјалните мрежи. 

 


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.