175 тони домати за 70 години од фестивалот „Томатина“

Сподели со своите пријатели

Над 20.000 луѓе на улица меѓусебно се гаѓале со домати на овогодинешната „Томатина“, шпанска манифестација која слави 70 години од своето постоење.

Loading...

На редовната годишнина на фестивалот во источниот град Бунол, 175 тони домати беа исфрлени од седум камиони меѓу масата која ги „поцрвене“ улиците во едночасовна борба.

150826098.2_xl

Граѓаните со доматите ги оставија ситу учесници, но и градските улици обоени со црвена поја. Градот се смири неколку минут по завршување на фештата, додека учесниците ги користеа јавните тушеви.

Манифестацијата за која се плаќаат влезнити е инспирирана од борба помеѓу локални деца од 1945 година во регионот кој произведувал многу домати.

150826098.5_xl

Покажувајќи ја нејзината популарност ширум светот, Google своето лого на пребарувачот го посвети на овој фестивал.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.