12-годишно девојче има докажано повисок коефициент на интелигенција од Алберт Ајнштајн и Стивен Хокинг

Сподели со своите пријатели

Дванаесетгодишното девојче постигна повеќе од предвидените резултати на Алберт Ајнштајн и Стивен Хокинг на тестот за интелигенција.

Loading...

Џесика Касеи, која делела броеви на тригодишна возраст и почнала да чита на една година, постигна 162 поени на хартијата од Менса, што е максимален можен број поени.

Резултатите на девојчето ја сместуваат во 1% од населението и сега е член на елитното друштво Менса. Ученичката, која неодамна наполни 13 години од полагањето, рече дека е многу задоволна, но ги намалила напорите велејќи дека не треба да вежба претходно.

Нејзиниот постар брат Харисон (15), исто така студент на училиштето „Aberdere Community School“ во Велс, го добил истиот резултат кога го полагал двомасовниот тест за мажи на 12-годишна возраст.

 

 

Џесика, која никогаш не пропуштила часови се додека пандемијата на коронавирус не ги затвори училиштата, рече дека нејзините омилени предмети се уметност и англиски јазик.

Loading...

Кога не ги извршува своите домашни задачи, таа сака да слуша музика и да чита.

“Претпоставувам дека е во ред да се биде во Менса. Јас сум прилично опуштена личност”, рече Џесика

Ен Кларксон од Менса рече: „Оценката на Џесика од 162 е највисока според која тестот Кател III Б може да се постигне од страна на некој на возраст под 18 години – тој е 161 за возрасните“.

„Тоа не значи дека е невозможно да се биде попаметен – психолозите кои го дизајнираа тестот сметаат дека понатамошната диференцијација на нивоата над 162 не е доволно прецизна за да има смисла“.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *