Кој беше Слободан Праљак – генералот што се самоуби во Хаг?

Сподели со своите пријатели

Слободан Праљак е роден во 1945 во Чапљина, пред војната завршил три факултети и бил еден од основачите на ХДЗ, се наведува во биографијата која ја објави Хрватската радио телевизија.

Праљак на Универзитетот во Загреб дипломирал на Електротехничкиот факултет, на Филозофски факултет за филозофија и социологија, а потоа режија на Академијата за театар и филм.

Работел како шеф на лабораторија за алектроника во Техничкото училиште „Никола Тесла“ во Загреб, потоа на вишо школо предавал Основи на електроника, Теориска електротехника и Теорија на атомска регулација. Од 1973 година станал слободен уметник и започнал да режира во театрите во Хрватска и Босна и Херцеговина.

Во одбраната на Суње се вклучил во 1991 година, а во 1993 годиа бил именуван за командант на ХВО.

Како доброволец учествувал во „Бура“ на потегот Хрватска Костањица – Двор на Уна.

На лично барање е пензиониран во 1995 година, а потоа работел како директор, па како претседател на Надозрниот одбор во фабриката „Хромос“.

Праљак со првостепена пресуда на Хашкиот суд е осуден на 20 години затвор, а се терети за воени злочини починети во 1993 година во БиХ.

Судењето за злосторствата зпаочнува во 1993 година во Босна и Херцеговија, а во Хашкиот трибунал во 2006 година, откако сите обвинети сами се предале на судот.

Првостепената пресуда е донесена во 2013 година, а Советот за жалби во Хаг во среда потврди првостепена казна затвор од 20 години.

Праљак денеска на читањето на пресудата испи отров, по што почина.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.