Зошто витаминот К го намалува ризикот од развој на атеросклероза?

Сподели со своите пријатели

Луѓето кои јадат повеќе витамин К1 и К2 имаат помал ризик од атеросклероза, утврдија научниците од Универзитетот во Западна Австралија во Перт.

Loading...

Весникот на Американското здружение за срце објави податоци собрани 21 година од луѓе кои не страдале од атеросклероза на почетокот на тој период.

 

 

За време на студијата, 8.726 од 53.370 следења со просечна возраст од 56 години беа хоспитализирани поради атеросклероза. По разгледувањето на другите познати фактори на ризик, зголеменото внесување на витамини К1 и К2 беше поврзано со 21 проценти помал ризик од атеросклероза.

Најдобри извори на витамин К се зелениот зеленчук, мешунките и овошјето како што се авокадо, киви или грејпфрут.

 

Loading...