Зошто сокот од домати не е за секого и кога треба да го консумирате?

Сподели со своите пријатели

Не е лесно да се набројат сите придобивки што ги има сокот од домати кога е здравјето во прашање.

Loading...

Кога е свеж и без адитиви, сокот од домати е одличен извор на витамините А и Ц, па поволно делува на имунитетот, здравјето на забите и на коските.

Богат е со витамин Б6, за кој се верува дека го разградува хомоцистеинот, аминокиселина која ги оштетува крвните садови.

 

 

Сокот од домати го намалува нивото на лошиот холестерол во крвта благодарение на ниацинот што го содржи, го подобрува тенот и го стимулира варењето.

Нутриционистите советуваат дека е најздраво кога се подготвува дома, бидејќи купениот може да содржи дополнителни шеќери кои ги намалуваат неговите корисни својства.

Loading...

„Ова е најдобриот сок за исхрана на срцевиот мускул. Корисен е за деца, жени и мажи од сите возрасти. Нискиот гликемиски индекс автоматски го става сокот од домати на листата на храна за дијабетичари”, вели нутриционистката Елена Моисева и истакнува дека нејзиниот предностите се нискокалорична и висока содржина на калиум.

 

 

„Меѓутоа, во некои случаи, сокот од домати може да направи повеќе штета отколку корист. Особено кај акутен панкреатит и гастритис. Покрај тоа, конзумирањето намирници со скроб, како што се компирите, оризот и лебот, може да доведе до камења во бубрезите“, додаде таа и посочи истакна дека во случаи кога нема контраиндикации, најдобро е сокот да се пие половина час пред оброк.