Зошто мажите не можат да ги изразат своите чувства исто како и жените?

Сподели со своите пријатели

Научниците се обидуваат да истражат зошто мажите не се изразуваат како жени кога се во прашање емоциите.

Loading...

Луѓето се различни, но генерално мажите сепак имаат помала склоност да изразуваат емоции, тоа е последица на културата и нивната положба во општеството и очекувањата на околината.

Чувствувам дека не му е грижа, често коментираат жените.

Сепак, иако статистиката покажува дека жените се поподложни на депресија и анксиозност, мажите исто така доживуваат различни ментални состојби.

Истражувањата откриваат дека повеќе од 30 проценти од мажите ќе доживеат депресија во одреден момент од нивниот живот, а околу 9 проценти од мажите секојдневно доживуваат чувства на депресија или анксиозност.

И покрај општествените очекувања мажите да ги кријат своите емоции, важно е да се препознае итноста за решавање на проблемите со менталното здравје на мажите.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Кој од овие мажи ви е најпривлечен? Психолошки тест кој ќе ви открие огромна тајна! (ВИДЕО)

Научниците истакнуваат неколку одговори зошто мажите поинаку ги изразуваат емоциите од жените.

Тоа може да биде социјален притисок

Истражувањето спроведено од добротворната организација за машко здравје Movember открива дека речиси една третина од мажите чувствуваат притисок да изгледаат мажествено, а помладите, на возраст од 18 до 34 години, го доживуваат тоа во уште поголема мера, дури 47 проценти.

Loading...

Разбирањето на овие социјални влијанија е од суштинско значење за разбирање на менталното здравје на мажите.

Мажите често покажуваат помалку видливи знаци на загриженост за менталното здравје и имаат помала веројатност да разговараат за нив отворено.

Во извештајот се вели дека кога жените се депресивни, тие често покажуваат тага или ги изразуваат своите чувства, додека мажите обично покажуваат знаци на лутина, раздразливост или агресија.

Со разбирање на овие родови специфични разлики во изразувањето на предизвиците за менталното здравје, можеме подобро да ги препознаеме и да ги решиме.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Бил Гејтс е загрижен дека ќе ја изгуби работата поради вештачката интелигенција

Мажите не ги искажуваат своите чувства и тоа завршува против нив.

Едноставно не знаат како да се изразат

Никој не им објасни на мажите како да се изразат. Општествените очекувања и условувањето од детството често ги учат мажите да бидат груби и без емоции, оставајќи ги несигурни како да ги изразат своите чувства.

Додека жените можат отворено да го изразат своето скршено срце, мажите имаат тенденција да ја кријат својата болка и да изгледаат стоички.

Поради овој социјален притисок, на мажите може да им биде тешко да ја покажат својата ранлива страна бидејќи тоа се смета за табу.

Loading...

Како резултат на тоа, емоционалната благосостојба на мажите може да страда.

Со промовирање на отворени разговори за менталното здравје и рушење на стереотипите, можеме да им помогнеме на мажите да се чувствуваат удобно и овластени да ги изразат своите емоции.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Знаци кои укажуваат дека вашето куче е осамено

Тоа е невролошка работа

Corpus Callosum, делот од мозокот кој ги поврзува левата и десната хемисфера, е поголем кај жените отколку кај мажите, што доведува до поголема способност да се чувствуваат и размислуваат истовремено.

Така жените можат да чувствуваат и размислуваат во исто време.

Мажите, од друга страна, имаат тенденција да ги одвојат своите емоции од нивните мисли, што резултира со неподготвеност да разговараат за емотивни теми. Иако, тоа може да доведе до потешкотии во комуникацијата за чувствителни теми.

Важно е да се препознаат и да се разберат овие родови разлики.

Мажите и жените се на некој начин исти, но сепак различни.

Дури и начинот на кој тие се справуваат со стресот може да варира во зависност од социјалните очекувања, физиологијата и психологијата, пишува Брајтсајд.

Loading...