За прв пат, астронаутите на Меѓународната вселенска станица (MSS) можеа да одгледуваат чили пиперки, кои еден од астронаутите на НАСА ги користеше за такоси.
Како дел од истражувањето спроведено на Меѓународната вселенска станица (MSS), астронаутите на НАСА минатиот викенд беа почестени со такоси со прелив од зелени чили пиперки што ги одгледаа токму на станицата, пишува Business Insider.
Четириесет и осум семки од зелена чили пиперка беа доставени до Меѓународната вселенска станица во јуни како дел од експериментот наречен Plant Habitat-04, а неговата цел е да открие каква храна може да се одгледува во вселената.
Тие потоа се сместени во напредно живеалиште на растенија со големина на микробранова печка.
Happy pepper picking day aboard the @Space_Station!🌶️Today @Astro_Sabot gets the honor of harvesting the station’s first crop of chile peppers as a part of the Plant Habitat-04 study, one of the most challenging station plant experiments to date. https://t.co/f1LHkidhFn pic.twitter.com/dim8uHNZbs
— ISS Research (@ISS_Research) October 29, 2021
Експериментот треба да придонесе за идентификација на потенцијалните извори на храна, што ќе биде од голема корист кога ќе започне воспоставувањето на постојани бази на Месечината и Марс.
НАСА истакнува дека лутите пиперки се дел од поголем план чија крајна цел е да се зголеми бројот на храна што астронаутите ќе можат да ја одгледуваат во вселената за време на претстојните мисии.
Одгледувањето на овој вид зеленчук може да им помогне на научниците да научат за интеракциите на растенијата и микробите во вселената.
За разлика од некои други култури кои досега ги одгледувале астронаутите, како што се ротквиците и зелената салата, на чили пиперките им е потребно повеќе време да никнат и конечно да созреат, соопшти НАСА.
Friday Feasting! After the harvest, we got to taste red and green chile. Then we filled out surveys (got to have the data! 😁). Finally, I made my best space tacos yet: fajita beef, rehydrated tomatoes & artichokes, and HATCH CHILE! https://t.co/pzvS5A6z5u pic.twitter.com/fJ8yLZuhZS
— Megan McArthur (@Astro_Megan) October 29, 2021
По четири месеци, астронаутите конечно уживаа во плодовите на својот труд, но претходно собраа податоци за одгледуваните плодови, а такосите ги правеле и од говедско месо, домати, артичок и лути пиперки, изјави астронаутот Меган Мекартур, додавајќи дека таа и колегите по пробување на храната морале да да пополнат листа за квалитет на храната.
НАСА верува дека одгледувањето храна во вселената има логистички предности во однос на опремувањето на МСС со пакувана храна што пристигнува од Земјата и дека одгледувањето „вселенски култури“ може да има голем број психолошки придобивки за екипажот.
Имено, пакуваната храна со текот на времето го губи својот квалитет, нивната хранливост се намалува, како и состојките како што се витамините Ц и К, а лутите пиперки содржат неколку есенцијални состојки, богати се со витамин Ц, па можат да придонесат за поразновидна исхрана за екипите ISS.