диносаурус

Сподели со своите пријатели

Аргентинските палеонтолози објавија дека откриле нов вид диносаурус, наречен Чакисаурус некул, кој живеел пред околу 90 милиони години во областа на денешна Патагонија. Loading… Се смета дека најголемиот чакисаурус достигнал големина од три метри во должина и 70 сантиметри во висина, а новите студии покажуваат дека овој тип на диносаурусПрочитај повеќе

brown dinosaur illustration

Сподели со своите пријатели

Нов вид на диносаурус со оклопно тело е откриен на британскиот остров Вајт. Loading… Диносаурусот припаѓа на група тревопасни диносауруси познати како анкилосауруси, а неговите остатоци се пронајдени во Формацијата Весекс на островот – фосилно место кое датира некаде помеѓу 145 и 66 милиони години. Новиот вид го носи иметоПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Скелетот на Тираносаурус Рекс, наречен Троица, на возраст меѓу 65 и 67 милиони години и составен од коски на три различни тираносауруси, е продаден на аукција во Цирих за 5,6 милиони евра. Loading… Уникатниот скелет Т-Рекс беше испорачан во Европа од САД во девет огромни гајби. На продажба го понудилоПрочитај повеќе

brown and black dragon on green grass

Сподели со своите пријатели

Меѓународен тим на научници потврди дека фосилизираните отпечатоци пронајдени во ресторан во југозападна Кина се на диносаурусите со долг врат кои живееле на Земјата пред околу 100 милиони години. Loading… Како што пишува агенцијата Ксинхуа, невиденото откритие минатата година го направил гостин на кинески ресторан и набрзо се појавил наПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Научниците тврдат дека би можеле да создадат жив диносаурус и тоа за само пет до 10 години, инспирирани со генетските инстражувања на палеонтологот др. Алан Грант протагонист од филмовите „Парк од времето на Јура“. Др. Џек Хорнер, кој работел како консултант на сите етири филма од серијалот, верува дека одговорот наПрочитај повеќе