Откриен е нов вид диносаурус

Сподели со своите пријатели

Нов вид на диносаурус со оклопно тело е откриен на британскиот остров Вајт.

Loading...

Диносаурусот припаѓа на група тревопасни диносауруси познати како анкилосауруси, а неговите остатоци се пронајдени во Формацијата Весекс на островот – фосилно место кое датира некаде помеѓу 145 и 66 милиони години.

Новиот вид го носи името Vectipelta barretti – по професорот Пол Барет кој работел 20 години во Природонаучниот музеј во Лондон.

Тоа е вториот оклопен диносаурус пронајден на островот, првиот е Polacanthus foxii – ископан во 1865 година.

Стјуарт Понд, истражувач во Одделот за науки за Земјата при Природонаучниот музеј, рече:

„Скоро 142 години, сите остатоци од анкилосаурусите од островот Вајт му се припишуваат на Polacanthus foxii, познатиот диносаурус на островот, и сега сè треба да се преработи испитаното со откривањето на нов вид“.

Иако и двата анкилосауруси потекнуваат од ист остров, истражувачите откриле дека тие не се блиски поврзани.

Всушност, рекоа тие, V barretti е главно тесно поврзан со некои кинески анкилосауруси, што сугерира дека овие диносауруси слободно се движеле од Азија во Европа за време на раниот период на креда (пред 145 до 66 милиони години).

Loading...