аерозагадување

man in black jacket riding bicycle on road during night time

Сподели со своите пријатели

Европа се соочува со „голема јавно здравствена криза“, бидејќи речиси сите Европејци живеат во области со опасни нивоа на загаденост на воздухот, покажува истражувањето на британски Гардијан. Loading… Анализата на податоците, собрани со најсовремена методологија, покажа дека 98 отсто од луѓето во Европа живеат во области кои се загадени соПрочитај повеќе

silhouette of building under white clouds during daytime

Сподели со своите пријатели

Загадувањето на воздухот предизвикува повеќе од 1.200 предвремени смртни случаи годишно во Европа кај помладите од 18 години и го зголемува ризикот од хронични болести подоцна во животот, соопшти денеска Агенцијата за животна средина на ЕУ (ЕЕА). Loading… Во извештајот се наведува дека загадувањето на воздухот влијае на сите, ноПрочитај повеќе

man, gas mask, industry

Сподели со своите пријатели

Речиси целото светско население дише загаден воздух, а само 0,001 отсто од населението живее во области каде што нивото на фини суспендирани честички не ја надминува долгорочната годишна граница на состојбата на квалитетот на воздухот, покажува новото австралиско истражување. Loading… Во просек, во светот, дневната граница на изложеност на населениетоПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Загадувањето на воздухот со ситни честички довело до 238.000 предвремени смртни случаи во Европската унија во 2020 година, објави во четвртокот Европската агенција за животна средина (ЕЕА), што е благ пораст во споредба со претходната година. Loading… Во исто време, вкупната стапка за земјите од ЕУ во 2020 година бешеПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Започнатата аеросолизација на фрекфентните сообраќајници во Куманово дава резултати во намалувањето на аерозагадувањето, оцени денеска, градоначалникот на општина Куманово, Максим Димитриевски. Проектот започна да се спроведува пред неколку дена во соработка со Факултетите за информатички и комуникациски технологии и за земјоделски науки и храна, ЈП „Чистота и Зеленило“ и надлежнитеПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Од утре 06.02.2018 до 16.02.2018 година  во период од 20:00 часот до 01:00 часот (во зависност од времеснките услови), Општина Куманово во соработка со Факултет за земјоделски науки и храна и Факултет за информатички и комуникациски технологии, ќе спроведе мерка за намалување на загаденост на воздух на територија на општинатаПрочитај повеќе